Banii, motivul principal al certurilor în cuplu

De câțiva ani, tot mai multe studii arată că principalul motiv al neînțelegerilor dintr-un cuplu nu sunt copiii, nici sexul, nici treburile casnice, ci banii. Nu mai este o supriză faptul că banii joacă un rol important în orice relație și că ei sunt motivul pentru care multe cupluri ajung să se despartă.

Un studiu realizat de American Institute of CPAs, în 2012, pe un eșantion de 1000 de americani adulți căsătoriți arăta că 27% dintre respondenți au mărturisit că principalul motiv de ceartă în cuplu sunt banii. De asemenea, sondajul arăta ca partenerii se ceartă, în medie, de trei ori pe lună doar din această cauză. Aproximativ 55% dintre aceștia au mai spus că nu vorbesc cu partenerii lor despre problemele financiare.

În România, în schimb, un studiu realizat recent de BCR arată că 51% dintre români recunosc că au neînțelegeri din cauza banilor. Cercetarea mai arată că 67% dintre români preferă să își țină banii la comun, 77% să administreze împreună bugetul familiei, însă cu toate acestea doar 41% au conturi de economii comune.



De ce apar certurile legate de bani?

Un motiv ar fi salariile mici și cheltuielile mari, iar prioritățile ar fi diferite ale ambilor parteneri. Administratrea banilor este diferită de ambele părți. Partenerii au o imagine diferită despre siguranța financiară.

Există așteptări (pe plan financiar) de la partener, însă nespuse explicit, nediscutate și nenegociate (cum cheltuim, cum facem economii, ce se întâmplă dacă unul intră în șomaj sau dă faliment, cum investesc în educația copiilor etc.)

De asemenea, un motiv poate fi familia de origine care are o altă cultură econimică față de familia partenerului. Și mai poate exista sentimentul ca celălalt “te trage în jos”.

Pentru a remedia aceste neajunsuri în cuplu, ambii parteneri trebuie să înțeleagă punctul de vedere al celuilalt și să găsească, încet, o cale de înțelegere în privința banilor. Se pot face anumite limite sau convenții pe care le stabilească cei doi, în liniște, fără scandal. Astfel se pot diminua sau chiar elimina certurile legate de bani.

Atenție! Banii despart familii

De asemenea, într-o perioadă turbulentă din punct de vedere financiar, banii pot despărţi familii, deoarece stresul cauzat de aceste probleme îi afectează puternic pe partenerii de viaţă.

Irascibilitatea sau apatia și depresia, sunt doar câteva dintre formele pe care le poate îmbrăca stresul cauzat de problemele financiare și pot duce la despărțire.

Potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Utah (SUA), în 2017, persoanele care s-au plâns de probleme financiare o dată pe săptămână erau cu 30% mai dispuse să divorţeze decât persoanele care au recunoscut că se ceartă din cauza banilor cu soţii lor doar o dată pe lună.

Acum câțiva ani, psihologul George Chiriacescu declara pentru un ziar că: “Tema banilor a fost tot timpul una de actualitate în mariaje. Fie ca bunăstarea materială a fost scopul evident al mariajului, fie că lipsa banilor a dus la probleme, concentrarea exclusivă pe această temă nu are cum să nu ducă la despărțire.”

Comunicare este foarte importantă în cuplu

Fie că este vorba despre educația copiilor, despre sănătatea familiei, despre schimbarea locului de muncă, despre achiziții personale sau investiții, comunicarea este extrem de importantă și trebuie să existe permanent între parteneri.

Specialiștii în probleme de cuplu consideră că partenerii nu discută cu calm despre chestiunile financiare, ajungând ca acestea să fie o problemă importantă în cuplu pe termen lung.

Lipsa comunicării dintre parteneri îi înstrăinează pe cei doi, unul față de celălalt. De multe ori, faptul că un partener nu este înțeles sau ascultat de către jumătate, naște conflicte. Partenerul simte că orice problemă ridică, pentru a fi discutată, este tratat cu respingere.

Înlocuirea comunicării cu ceartă nu face altceva decât să ducă relația într-o direcție greșită. Însă, există terapia de cuplu, care poate îmbunătății comunicarea dintre cei doi parteneri viață, dacă este respectat programul recomandat de psihoterapeut.

Text: Bettina Cristea

Photo: Freepik