Bananele, izvor de sanatate

shutterstock_704836Pe langa faptul ca sunt gustoase, bananele sunt si extrem de sanatoase datorita continutului lor bogat in potasiu, calciu, magneziu, fier, zinc si vitaminele A, B si C. Combinatia de proteine, fibre, carbohidrati si vitamine din complexul B ce se regaseste in banane ofera energia necesara pentru intreaga zi, mai ales daca sunt consumate cu 30 de minute inainte de un efort fizic sau chiar la micul dejun. Mai mult, aceste fructe sunt sarace in calorii si grasimi, fiind usor de digerat mai ales cand sunt coapte bine.

In ceea ce priveste beneficiile bananelor asupra sanatatii, ele normalizeaza procesele digestive, fiind indicate atat in cazul constipatiei, cat si al scaunului foarte des. De asemenea, ele sunt un bun remediu natural in cazul dizenteriilor, in special cand sunt consumate cu putina sare.

Datorita continutului ridicat de fier, bananele sunt indicate si in cazul anemiilor, deoarece stimuleaza productia de hemoglobina din sange. Mai mult, potrivit unui studiu, o banana pe zi diminueaza riscul aparitiei infarctului cu pana la 40%.

 



Bananele captusesc peretii stomacului

Bananele sunt recomandate impotriva tulburarilor intestinale, mai ales daca sunt consumate sub forma unui milkshake indulcit cu miere. Acestea au rolul de a captusi peretii stomacului si, cu ajutorul mierii, reface nivelul de zahar in sange, in timp ce laptele calmeaza si hidrateaza organismul. Bananele sunt indicate in caz de gastrita si ulcer, deoarece neutralizeaza aciditatea sucului gastric si reduc iritatiile stomacului. Ele pot fi benefice si in tratarea colitei ulceroase, datorita faptului ca se asimileaza usor si au un efect laxativ.

 

Trateaza tulburarile renale

Datorita faptului ca au un continut ridicat de carbohidrati, bananele s-au dovedit a fi eficiente in cazul afectiunilor la rinichi. Acestea imbunatatesc eficienta functionala a rinichilor, atenuand disconfortul si senzatia de boala. De asemenea, s-a constatat ca un consum regulat de banane este benefic si in cazul afectiunilor ce apar la nivelul vezicii biliare si al prostatei, ajutand chiar si la indepartarea calculilor renali.

 

Bananele indeparteaza simptomele depresiei

Bananele contin triptofan, un tip de proteina care este utilizata de creier impreuna cu vitamina B6, nicotinamida si magneziu pentru a produce serotonina, un neurotransmitator important care, printre alte roluri, induce starea de bine si de fericire. De asemenea, continutul mare de potasiu si vitamina B face ca bananele sa calmeze sistemul nervos, sa indeparteze stresul si simptomele depresiei.

 

Te ajuta sa te lasi de fumat

Exista studii care arata ca bananele sunt un bun remediu natural pentru cei care vor sa se lase de fumat, datorita continutului bogat in vitaminele B6 si B12, dar si datorita magneziului si potasiului, care ajuta organismul sa scape mai repede de simptomele specifice sevrajului, cauzat de dependenta de nicotina. Pentru a suplini lipsa tigarilor, este indicat sa se consume cate 3 banane in fiecare zi.

 

Text: Elena Diaconu