Dacă alegi să mănânci în fiecare zi banane, organismul tău va primi un aport variat de vitamine, minerale, proteine, fibre, nutrienți până și carbohidrați sănătoși. Bananele sunt foarte ușor de introdus în alimentația zilnică tocmai pentru numeroasele beneficii pe care le au, dar mai ales pentru că sunt delicioase.
Valori nutriționale
Consumând banane te bucuri de un complex de nutrienți, vitamine și minerale pe care puține alte fructe îl au. Astfel, o banană de mărime normală, de aproximativ 125 de grame are 112 calorii și conține:
- Grăsimi: 0 grame
- Cupru: 11% din necesar zilnic
- Fibre: 3 grame
- Potasiu: 10% din necesar zilnic
- Glucide: 29 de grame
- Vitamina B2: 7% din necesar
- Proteine 1 gram
- Vitamina B3: 5% din necesar
- Magneziu: 8 % din necesarul zilnic
- Vitamina B9: 6 % din necesar
- Vitamina C: 12% din necesar zilnic
Desigur, aceste valori pot să difere în special când vorbim de soiurile de banane, condiții de creștere și cultivare precum și de depozitare.
Beneficiile consumului de banane
Bananele sunt bogate în antioxidanți precum: flavonoidele și aminele care, sprijină lupta organismului cu radicalii liberi. Studiile realizate despre banane au arătat eficiența asupra sănătății organismului.
Împreună cu o dietă echilibrată, vei avea parte de beneficii precum:
- Susținerea sistemului imunitar,
- Susținea digestiei,
- Îmbunătățirea performanței sportive,
- Combaterea simptomelor de oboseală, stres sau anxietate și depresie.
Consumul de banane reprezintă un plus valoare pentru organism şi numai dacă ne gândim la dezechilibrul vitaminelor și mineralelor, dar dincolo de valorile nutriționale, este vorba despre compușii bioactivi care aduc alte beneficii:
1. Sprijină organismul în controlul glicemiei
Bananele vin cu un aport de fibre care este esențial în controlul glicemiei și, contrar suspiciunilor legate de glucide, în banane indicele glicemic este chiar mic și consumu lor nu v crește rapid și mult glicemia. Ba mai mult, studiile au arătat că au capacitatea de a îmbunătăți sensibilitatea la insulină datorită amidonului rezistent, astfel că organismul va gestiona mai bine nivelurile ridicate ale glicemiei.
2. Beneficii în sănătatea cardiovasculară
Conținutul de potasiu din banane vine să completeze necesarul din organism pentru asigurarea bunei funcționări a inimii. O dietă care asigură necesarul de potasiu va sprijini și reglarea tensiunii arteriale în valori normale. Aportul adecvat de potasiu în fiecare zi reduce riscul de infarct, accident vascular, tromboze sau cheaguri de sânge.
3. Consumul de banane reglează tranzitul intestinal și carențele nutriționale din organism
Atunci când te confrunți cu un tranzit intestinal defectuos și carențe nutriționale, anemia își poate face apariția. Includerea zilnică de banane, 1-2 pe zi, în dieta alimentară este recomandată persoanelor cu probleme de anemie.
Conținutul de fibre te va ajuta în probleme de constipație sau diaree. În plus, proprietatea antiinflamatoare a bananelor va asigura o digestie ușoară și poate elimina problemele de reflux gastroesofagian precum și alte situații de indigestie. Un tranzit intestinal adecvat îți va asigura și un număr de kilograme echilibrat. Pentru că, dacă mănânci banane zilnic, nu doar că ai o senzaţie de saţietate şi sunt slabe caloric, dar aportul lor în organism îl va sprijini în funcționarea și gestionarea greutății.
Te poți bucura de toate aceste beneficii și, trebuie să-ți ajuți organismul să funcționeze oportun așa că, nu te feri să mănânci banane, sunt ideale în rolul de gustări.