In primul rand trebuie sa cunoastem ce este cu adevarat balbaiala si in al doilea rand este foarte important sa stim cui ne adresam in aceasta situatie.
Copilul nostru normal pana de curand, incepe sa aiba probleme de pronuntie. Uneori incerci sa crezi ca ti se pare pentru ca apoi, sa-ti atraga atentia bona, bunicii, educatoarea sau alte persoane care pot fi mai obiective ca noi, parintii, intrucat privesc situatia dinafara”. E greu sa fii parinte si sa accepti adevarul despre copilul tau. Pentru ca ti-l doresti perfect treci usor cu vederea peste problemele aparute in timp, neacordandu-le atentia cuvenita. De aici incep complicatiile.
Dezvoltarea pronuntiei
Sa urmarim impreuna evolutia copilului in ceea ce priveste pronuntia. Aceasta incepe la aproximativ un an, cand copilul articuleaza primele cuvinte, si se termina in jurul varstei de cinci ani, cand limbajul este dezvoltat aproape complet. Dupa o nastere fara probleme, copilul parcurge o serie de etape de dezvoltare psihica si motorie, care urmarite in timp ne pot da informatii despre dezvoltarea normala sau nu a copilului. Am precizat ca este vorba despre o nastere normala pentru ca acest amanunt va fi foarte important pentru evolutia ulterioara a celui mic. In jurul varstei de un an, copilul pronunta cuvinte bisilabice cu sens: mama, tata, baba, etc, iar in jurul varstei de doi ani va forma scurte propozitii alcatuite din doua cuvinte de tipul: mama apa, mama bebe, etc. Dupa varsta de doi ani, copilul achizitioneaza cuvinte noi imbogatindu-si vocabularul in functie de solicitarile celor din jur. In jurul varstei de trei ani, copilul poate prezenta o balbaiala fiziologica. In jurul varstei de patru – cinci ani, o data cu constituirea limbajului prin achizitii de cuvinte, formarea de propozitii, invatarea de poezii prin frecventarea gradinitei sau a caminului, pot aparea tulburari ale vorbirii de tipul balbaielii.
Cum se balbaie?
Balbaiala poate fi:
a) Balbaiala tonica rezida din imposibilitatea depasirii primei consoane a cuvantului, repetand-o: t-t-t- tare.
b) Balbaiala clonica se produce prin repetarea primei silabe: ta-ta-tare.
c) Balbaiala tonico-clonica este o imbinare a celor doua: t-t-t-ta-ta-tare.
Balbaiala se datoreaza unei precipitari in pronuntie si unor greseli respiratorii. Se incearca calmarea copilului pentru a nu intra in panica si efectuarea unor exercitii de respiratie profunda dupa care se reia pronuntia cuvantului. Balbaiala poate aparea si la varste mai mari in urma unor psiho-traume, a afectarii sistemului nervos central (traumatisme, infectii, hemoragii). In momentul in care se constata aceste dificultati de pronuntie se recomanda prezentarea parintilor cu copilul la un specialist neuro-psihiatru infantil, pentru instituirea unui tratament medicamentos si la nevoie chiar logopedic.
Atentie!
Este necesar ca acest defect sa fie rezolvat cat mai rapid intrucat frecventarea colectivitatilor de copii poate provoca copilului dumneavoastra o multime de neplaceri prin inventarea de porecle, glume, rautati care determina inhibarea si implicit interiorizarea micului pacient.
Medic primar neuro-psihiatrie infantila, Ramnicu-Valcea
Tel.: 0250/73.06.07