Baile de sezut reprezinta un tratament eficient pentru multe boli diferite, cum ar fi hemoroizi, crampe uterine si tulburari musculare, constipatie, scurgeri vaginale, inflamatii si multe altele. In unele cazuri, baile de sezut sunt folosite dupa anumite interventii chirurgicale pentru a ajuta la ameliorarea durerii si pentru a facilita vindecarea.
O baie de sezut se poate face cu apa calda sau rece. Temperatura apei ce va fi utilizata la baile de sezut depinde de afectiunea care trebuie tratata. Daca persoana sufera de hemoroizi, crampe uterine, dureri testiculare sau are probleme cu prostata, o baie fierbinte este solutia optima, iar rezultatele sunt excelente.
Pe de alta parte, daca pacientul sufera de constipatie, secretii vaginale sau inflamatii, solutia este o baie de sezut cu apa rece. In unele cazuri, alternarea bailor de sezut cu apa calda cu bai cu apa rece este forma cea mai buna de tratament pentru tulburarile abdominale sau pentru durerile de cap.
-
Pregatirea baii de sezut
Umple cada cu apa in asa fel incat apa sa-ti ajunga in zona abdomenului. Daca ti-a fost recomandat tratamentul cu apa fierbinte, temperatura apei din cada trebuie sa fie cat de fierbinte o suporti. Daca ti-a fost recomandat tratamentul cu apa rece, foloseste numai apa rece si adauga apa calda pe parcurs. Daca simti nevoia, acopera-ti partea de sus a corpului cu o patura, pentru a te incalzi.
Stai in baie timp de 20-30 de minute. Daca ai facut o baie de sezut cu apa fierbinte, dupa ce ai terminat, iti poti stropi putin corpul cu apa rece pentru a te racori. Daca faci baie cu apa fierbinte, va trebui sa stai in cada 45-60 de secunde si nu mai mult. Daca optezi pentru baile alternative, va trebui sa ai doua cazi separate umplute una cu apa calda, una cu apa rece. Stai in apa fierbinte timp de 2-4 minute, apoi intra in cada cu apa rece timp de 45-60 de secunde. Fa acest lucru de doua sau de trei ori.
-
Bai de sezut cu otet si sare
Pentru a ameliora disconfortul creat de o infectie vaginala, ai nevoie de o baie de sezut cu apa calda. Umple cada cu apa calda pana la nivelul soldului si adauga 1/2 lingurita de sare si 1/2 lingurita de otet. Stai in cada timp de 20 de minute (sau pana cand de raceste apa) pentru a te relaxa. In final, trebuie sa te asiguri ca ai uscat foarte bine zona genitala dupa baie.
-
Iaurt si apa cu bicarbonat de sodiu
In cazul in care ai fost infectata cu candida, se recomanda imbibarea unui tampon in iaurt si introducerea acestuia in vagin de doua ori pe zi. Aceasta operatiune trebuie repetata o zi in plus dupa ce simptomele au disparut. Pentru ca rezultatele sa fie imbucuratoare, se recomanda spalaturi frecvente sau bai calde de sezut cu apa sarata. In apa folosita pentru baia de sezut, se mai poate adauga bicarbonat de sodiu pentru a contracara aciditatea vaginului.
-
Bai de sezut cu ceai de salvie
Baile de sezut cu salvie sunt eficiente pentru reducerea durerilor menstruale si a sangerarii. De asemenea, salvia trateaza infectiile gonococice si candida. Fa o baie de sezut cu apa calda in care adauga 50 g salvie la 1 litru de apa. Stai in cada aproximativ 20 de minute si repeta tratamentul zilnic, timp de o saptamana!
-
Bai de sezut cu coada-soricelului
Ceaiul de coada-soricelului este un bun cicatrizant, antiseptic si antiinflamator si este folosit cu incredere in baile de sezut impotriva afectiunilor genitale. 3-4 lingurite de ceai de coada-soricelului la 200 ml apa pot face minuni in tratarea infectiilor.
-
Bai de sezut cu marul-lupului
Se recomanda bai de sezut din macerat de marul-lupului impotriva infectiilor genito-urinare recidivante. Se umple cada cu apa calda cat sa ajunga la nivelul abdomenului si se adauga 50 g de marul-lupului, in care se sta aproximativ 25 de minute.
Text: Andreea Popescu