Un domeniu diferit de cele prezentate pana in prezent pentru utilizarea plantelor medicinale, in special a celor aromatice, este reprezentat de tratamentul extern sub forma de bai medicinale. Uitat destul de mult timp, incepe sa revina in atentia foarte multor tari. Ca infuziii sau decocturi de plante, sub forma de impachetari sau ca produse mai moderne cu extracte de plante sau uleiuri volatile care intra in compozitia a diverse spumante de baie, plantele medicinale sunt utilizate din ce in ce mai mult in balneologie.
Fitobalneologia se bazeaza pe actiunea directa la nivelul tegumentelor a diverselor substante active cu actiuni sedative, antiseptice, antiinflamatoare, cicatrizante, de activare a circulatiei periferice. Destul de permeabile pentru unele substante active, tegumentele permit accesul acestor substante in corp prin circulatia sanguina, fapt pentru care baile pe baza de plante sunt recomandate si intr-o serie de boli interne. Rezultate foarte bune se pot obtine in stari de surmenaj, in afectiuni ginecologice, in reumatism, in multe boli de piele, in afectiuni ale cailor respiratorii, tulburari de menopauza, utilizandu-se mai ales plante cu un continut mare de uleiuri volatile, taninuri, alantoina etc.
De obicei sunt recomandate doua feluri de bai: cea generala, in cada, dupa un dus prelabil necesar indepartarii sebumului, iar celalalt fel este baia locala, recomandata in cazul plagilor purulente, al unor afectiuni articulare, ginecologice, in hemoroizi, in bai pentru ochi sau pentru activarea cresterii parului. Aceste preparate balneologice se pot gasi in farmaciile naturiste.
Text: Adelina Gruia