Atunci cand racim, prima tendinta este sa spunem repede ca am luat un virus. Nu stim exact cum, nu stim de unde, dar avem cateva banuieli. In continuare, ne-am propus sa lamurim cateva aspecte referitoare la modul in care se transmit bacteriile si virusurile, dar si sa demontam cateva mituri in legatura cu acestea.
Atingerea mainilor – un mod sigur de a lua virusuri
Virusurile se iau cel mai usor prin atingerea mainilor persoanelor purtatoare sau prin atingerea unor obiecte contaminate. Pentru ca, de obicei, virusul ramane pe maini atunci cand persoana infectata tuseste sau isi sufla nasul. De aceea, birourile sunt adevarate focare de virusuri. Pentru a reduce raspandirea virusurilor in astfel de medii, este necesar sa ne stergem biroul cu servetele dezinfectante, sa ne spalam des pe maini si sa evitam sa ne punem mainile pe fata. Locurile unde se gasesc cele mai multe virusuri sunt de obicei birourile si aparatele de cafea.
Spalatul mainilor cu sapun in mod regulat ne ajuta sa ne protejam de virusuri, dar pe langa asta, este nevoie si sa dormim suficient. Noptile pierdute ne slabesc sistemul imunitar. Cercetatorii au facut un test pe 153 de persoane si au constatat ca oamenii care dorm mai putin de 7-8 ore pe noapte sunt de trei ori mai predispusi sa ia un virus decat ceilalti.
Purtatul sosetelor si spalatul hainelor la temperaturi inalte ne protejeaza de virusuri
Cine ar crede ca purtatul sosetelor ne poate proteja de raceli? Atunci cand avem picioarele reci, vasele de sange se contracta pentru a preveni pierderea caldurii din organism. Acest lucru se intampla si la nivelul nasului, principala cale de acces in organism a virusurilor. Din cauza contractarii vaselor de sange, la nivelul cailor respiratorii raman mai putine celule albe care sa lupte cu virusurile. De aceea, populara credinta ca racim fiindca ne este frig ascunde un strop de adevar. Virusurile respiratorii prefera temperaturile scazute, asa ca este util sa purtam o esarfa in jurul nasului pentru a impiedica raspandirea acestora.
Daca vrem sa ne protejam de enterovirusuri (virusurile care provoaca simptome neplacute la nivelul tubului digestiv), trebuie sa avem grija sa punem capacul pe WC inainte sa tragem apa. Astfel, impiedicam raspandirea virusului pe obiectele din baie si transmiterea la alte persoane. Cercetatorii au facut experimente cu substante fluorescente si astfel au constatat ca atunci cand tragem apa, picaturi mici infectate cu bacterii si virusuri sunt proiectate in aer. De asemenea, trebuie sa ne asiguram ca periutele de dinti sunt departe de toaleta.
Pijamalele sunt, la randul lor, mari purtatoare de bacterii, la fel si lenjeria intima si sosetele. Acestea colecteaza microorganisme de pe pielea noastra sau care traiesc de obicei in colon. Cu cat le purtam mai mult, cu atat au mai multi microbi. La fel se intampla si cu prosoapele. Tocmai de aceea, este bine sa le schimbam des si sa le spalam la temperaturi inalte, de peste 60 de grade. Altfel, microbii se pot raspandi si pot cauza infectii.
Oamenii fericiti – mai feriti de bacterii si virusuri
Pentru a preveni infectiile bacteriene digestive, este important sa depozitam carnea si legumele separat si sa nu le taiem pe acelasi tocator.
Manerele si clantele din cupru sunt cea mai buna alegere pentru casa, deoarece cuprul dezactiveaza bacteriile si virusurile, omorandu-le materialul genetic si oprindu-le astfel inmultirea.
Antibioticele nu sunt eficiente in cazul virusurilor, ci doar a infectiilor bacteriene. Contrar unei practici obisnuite, gripele nu se trateaza cu antibiotice. Acestea omoara doar bacteriile si impiedica raspandirea lor, dar nu au niciun efect asupra virusurilor.
La final, mai trebuie spus ca oamenii fericiti tin piept mai bine virusurilor si bacteriilor, dupa cum arata studiile. Imbratisarile si aprecierea din partea celorlalti reduc stresul si intaresc sistemul imunitar. Prin urmare, fericirea si afectiunea sunt cel mai bun scut impotriva dusmanilor invizibili care provoaca raceli si infectii.
Farmacistii Catena recomanda produsele Genera. Daca iti doresti sa combati microbii si bacteriile si, totodata, sa asiguri o ingrijire adecvata pielii mainilor, atunci cu siguranta vei fi incantata de gelul antibacterian neutru de la Genera! Mai multe detalii despre produs gasiti aici.
Text: Bianca Badescu