Autocunoasterea inseamna a sti cine esti, ce vrei sau ce poti

Autocunoasterea-inseamna-a-sti-cine-esti-ce-vrei-sau-ce-potiA cunoaste pe altii este o mare stiinta, dar cunoasterea de sine este suprema stiinta. (Lao Dzi)

Autocunoasterea incepe inca din copilarie, atunci cand devenim constienti de corpul nostru, de sentimentele, emotiile, gandurile, abilitatile, aptitudinile si chiar valorile proprii.

O buna autocunoastere va duce la construirea imaginii de sine, adica la modul in care fiecare dintre noi se percepe pe sine insusi. Cei care au o imagine de sine pozitiva au mai multa incredere in ei, sunt optimisti si duc la bun sfarsit sarcinile sau activitatile pe care le incep. Pe de alta parte, cei cu o imagine de sine negativa nu au incredere in fortele proprii, se tem de esec si au rezultate slabe atat la serviciu, cat si in viata personala.

 



Cunoaste-te pe tine insuti

Gradul de autocunoastere si imaginea de sine se pot observa usor in comportamentul nostru, in felul in care facem fata situatiilor noi, chiar si in modul in care reactionam si interactionam cu cei din jur. Toti avem o identitate pe care putem sa o descoperim mai devreme sau mai tarziu. Putem sa ne definim prin familie, prin grupul de prieteni sau prin grupul profesional. Dar la un anume moment ramanem singuri, cu noi insine. Poate in astfel de momente ne intrebam cine sau ce ne defineste, daca ne cunoastem dorintele, nevoile sau placerile. E bine sa oferim si eului nostru putin timp de gandire, meditatie, pentru a-l putea dezveli si a vedea din ce substanta este facut.

 

Cand incepem sa ne autocunoastem?

Autocunoasterea este o componenta de baza a inteligentei noastre emotionale. Ea se dezvolta odata cu varsta si cu experientele prin care trecem. Pe masura ce persoana avanseaza in varsta, dobandeste o capacitate mai mare si mai acurata de a se cunoaste pe sine. Cu toate ca, niciodata nu vom putea afirma ca ne cunoastem pe noi insine in totalitate. Cunoasterea de sine nu este un proces care se incheie odata cu adolescenta sau tineretea, pentru ca, asa cum spunea Proust: „Adevarata calatorie a descoperirii nu inseamna a cauta taramuri noi, ci a vedea cu ochi noi.”

 

SPECIALIST: Ramona Bosinceanu

HR consultant

Ascent Group

www.ascentgroup.ro