Daca sunteti pentru ambalarea pranzului copilului dumneavoastra, trebuie sa aveti in vedere faptul ca pachetelul cu mancare va ajunge la temperaturi periculos de ridicate inainte de a fi mancat. Potrivit unui studiu din Texas, unde s-au testat mai mult de 700 de pachete de mancare ale prescolarilor, s-a constatat ca mai putin de 2% din cantitatea de carne, legume sau lactate s-a pastrat in conditii de siguranta.
“A fost un soc atunci cand am descoperit ca mai mult de 90% din produse s-au alterat dupa ce au fost tinute la temperaturi nesigure”, a spus Fawaz Almansour, doctorand la Universitatea Texas. Studiul sau, publicat luni in revista Pediatrics, este primul de acest gen, de verificare a modului in care produsele se descompun. In urma studiului, s-a ajuns la concluzia ca trebuie pus un semn de intrebare referitor la consistenta alimentelor cu circa o ora si jumatate inainte de pranz. Potrivit Centrelor pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din SUA, alimentele perisabile pastrate intre 40 de grade si 140 grade Fahrenheit, adica de la 4 pana la 60 de grade Celsius, pentru mai mult de doua ore, nu mai sunt comestibile. Desi in 45% din pachetele pentru pranz studiate s-a adaugat un pachet de gheata si 12% din pachete au fost tinute la frigider, aproape toate produsele au fost in zona de pericol de alterare. Asta inseamna ca bacteriile care cauzeaza toxiinfectiile alimentare, cum ar fi E. coli si Salmonella, s-ar putea inmulti rapid in interiorul sandviciurilor pe care copiii le mananca. Potrivit CDC, unul din sase americani face intoxicatie alimentara in fiecare an. “Acest studiu este o stire senzationala…”, a declarat Almansour, “asta arata ca exista o reala problema”. Recomandarile lui? Puneti pachetul de pranz intr-o cutie abia scoasa din frigider pentru a tine mancarea la temperaturi scazute sau, atunci cand este la scoala, invatati copilul sa scoata pachetelul si sa-l bage intr-un frigider pana cand i se face foame si urmeaza sa il consume.
Text: Andreea Popescu