Otita externa, cunoscuta si ca „otita de piscina” sau „otita inotatorului”, este o afectiune mai des intalnita in sezonul cald, fiind, in mare masura, cauzata de apa piscinelor, bazinelor, raurilor sau lacurilor. Afectiunea apare cu precadere la copii si adolescenti, insa si persoanele care nu realizeaza o igiena corecta a urechii sau care se confrunta cu o imunitate deficitara sunt predispuse.
Cauzele otitei externe
Pielea care acopera conductul auditiv extern, alaturi de cerumen, are rol de bariera impotriva microbilor si bacteriilor. In momentul in care aceasta prezinta discontinuitati, agresorii externi pot patrunde in interior si pot cauza micoze, infectii sau inflamatii. Factorul favorizant principal este umezeala care inmoaie pielea si creeaza un mediu prielnic dezvoltarii bacteriilor. Astfel, un simplu dus poate deveni vinovat de dezvoltarea otitei externe, mai ales daca apa ramane in ureche. Insa persoanele care prezinta un adevarat risc de infectie sunt cele care petrec foarte mult timp in apa si cele care practica sporturi acvatice. Pe de alta parte, tineti cont ca apa piscinelor, a raurilor sau lacurilor nu este tocmai curata, iar cateva picaturi va pot trimite imediat la doctor. O alta cauza frecventa a otitei externe este curatarea urechii cu betisoare. Acestea nu sunt sterile si pot fi sursa de bacterii si microbi pe care, cu lejeritate, ii introduci in ureche. Persoanele care folosesc casti, aparate auditive sau dopuri de urechi sunt, de asemenea, predispuse acestei afectiuni.
Simptomele otitei externe
Afectiunea se manifesta la cateva zile dupa contactul cu apa si debuteaza cu junghiuri intense care se amplifica pana se ajunge la o durere continua si insuportabila, accentuata in special noaptea si la atingerea zonei respective. In functie de gravitate, otita externa se manifesta prin infundarea urechii si prin secretii auriculare. Infectia sau inflamatia nu afecteaza timpanul la acest nivel, insa provoaca o ingustare a conductului auditiv, caz in care scade calitatea auzului. Otita externa care are la baza o micoza nu este dureroasa, insa se manifesta prin infundarea urechii, mancarimi si secretii de culoare inchisa, spre negru. Durerea va fi provocata de o ulterioara infectie bacteriana si in acest caz vorbim de otita externa mixta.
Tratamentul otitei externe
In primul rand, daca simtiti ca v-a intrat apa in ureche, nu bruscati zona in niciun fel, ci sariti intr-un picior cu capul inclinat pana simtiti cum aceasta iese. De multe ori, o simpla inclinare a capului poate determina apa sa iasa. De asemenea, este posibil sa nu simtiti niciun disconfort, iar apa sa se scurga in timpul somnului. Insa, in momentul in care resimtiti oricare dintre simptomele de mai sus, este obligatoriu sa mergeti la un medic ORL pentru a va pune un diagnostic. In tratarea otitei se tine foarte mult cont de cauza care a provocat-o; astfel, se poate ajunge de la aspiratii si/sau spalaturi auriculare insotite de picaturi la administrarea de antiinflamatoare si antibiotice, in functie de bacteria vinovata de producerea sa. De punctat ca nu este nevoie de o prelevare a secretiei auriculare decat in cazul recidivelor sau a pacientilor imunosupresati. Pe de alta parte, nu incercati remediile din batrani, cu usturoi sau ulei cald turnat in ureche, caci acestea va pot agrava starea.
Farmacistii Catena recomanda produsul Audispray. Daca iti doresti o igiena corespunzatoare si eficienta a urechilor, atunci cu siguranta vei fi incantata de Audispray! Mai multe detalii despre produs gasiti aici.
Text: Madalina Manole