Pestele este un aliment deosebit de sanatos, insa un studiu recent indica faptul ca pestele si crustaceele ar putea creste riscul de diabet. Studiul condus de catre epidemiologii de la Universitatea Indiana, Statele Unite, este primul care stabileste o legatura intre mercur si diabet, in ceea ce priveste oamenii.
Studiul a fost realizat cu ajutorul unor voluntari care erau sanatosi si a durat 18 ani, timp in care s-a masurat in randul persoanelor implicate nivelul de mercur si de glucoza in mai multe reprize. Rezultatele au stabilit o legatura intre mercurul din organism si riscul de diabet tip II, asta dupa ce s-au luat in calcul anumiti factori precum modul de viata, alimentatia, aportul de magneziu si de acizi grasi Omega-3.
Participantii in randul carora s-a descoperit un nivel mai ridicat de mercur prezentau un risc de diabet cu 65% mai mare. Aceste rezultate subliniaza importanta alegerii corecte a pestelui si a fructelor de mare care au un nivel scazut de mercur, precum crevetii, midiile, macroul, somonul, evitand speciile care ar putea avea un nivel mai ridicat de mercur, precum pestele-spada si tonul. Asadar, efectele consumului de peste in ceea ce priveste sanatatea pot fi atat pozitive, cat si negative.
Text: Ruxandra Raica