Atentie la bolile de piele!

Suntem in plin sezon estival. Hotelurile si pensiunile ne stau la dispozitie, dar trebuie sa avem mare atentie la lenjeria pusa la dispozitie, aici avand in vedere, de asemenea, si prosoapele. Cautam cazare cat mai ieftin, dar s-ar putea sa plecam mai bogati; bogati in ce? Bogati in epizoonoze.

Scabia, banala, dar foarte frecventa este o afectiune infectioasa produsa de Sarcoptes Scabie. Sarcoptes Scabie este un ectoparazit, adica un parazit care traieste pe tegumente sau in imediata lor apropiere.

Ce trebuie sa stiti!
– scabia apare la orice varsta;
– are o incidenta egala pe sexe;
– are o incubatie sub o luna;
– transmiterea se face prin contact personal sau indirect, prin intermediul hainelor, asternuturilor, prosoapelor;
– parazitul nu poate supravietui departe de gazda mai mult de 24-36 de ore.

Ce simtim cand apare scabia?
Un prurit intens, care se exacerbeaza nocturn, nelasandu-ne sa ne odihnim. Pe piele vizualizam multiple leziuni de grataj (scarpinat), papilo-vezicule, placi urticariene; la copii leziunile pot avea dispozitie palmo-plantara, fata scalp. Leziunile apar frecvent in spatiile inter-digitale, articulatiile pumnilor, coatelor, genunchilor, regiunea axilara, ombilicara si fesiera; la femei afecteaza si regiunile perimamelonare, iar la barbat teaca penisului si scrotul. Foarte important pentru diagnosticul pozitiv este istoricul de prurit (mancarime), cu exacerbare nocturna si topografia leziunilor, in contextul epidemiologic sugestiv. Pentru confirmarea diagnosticului se face si examen parazitologic. Un examen parazitologic negativ nu exclude diagnosticul de Scabie.

Tratamentul recomandat
Tratamentele sunt locale: mixturi, creme sau unguente si se aplica pe toata suprafata corpului, de la gat in jos (la copii si pe cap), timp de trei zile consecutiv. Pentru cazurile familiale se recomanda tratamentul simultan al tuturor membrilor. Deparazitarea lenjeriei se face prin spalare si, obligatoriu, fierbere (articolele care nu pot fi fierte se vor aerisi timp de minimum 5 zile). Persistenta puritului dupa tratament semnifica fie un esec terapeutic, fie un prurit postscabios, care se remite treptat, dupa o cura scurta de dermato corticoizi. 

Retineti!
Atentie cu cine si cu ce venim in contact, iar daca se naste suspiciunea de Scabie, contactati imediat un medic dermatolog, pentru confirmare sau infirmare.

Text: Dr. Aura Vladuti,
Medic specialist dermato-venerolog