Astigmatismul este o afectiune manifestata la nivelul ochilor, cauzata de o deformare a corneei care, practic, isi pierde forma rotunda si capata una ovoidala. Se manifesta cu precadere in randul copiilor si poate fi usor corectata daca se intervine din timp, prin purtarea ochelarilor, a lentilelor sau prin interventie chirurgicala. Exista doua feluri de astigmatism: astigmatism regulat sau congenital, care poate fi corectat prin purtarea ochelarilor, si astigmatism neregulat sau dobandit, ce are la baza o leziune sau o cicatrice pe cornee, caz ce implica operatia.
Ingrijirea ochilor iarna
Cauzele astigmatismului
Cu toate ca nu s-au elucidat pe deplin cauzele care conduc la aparitia astigmatismului si nici explicatia pentru care unele persoane dezvolta in timp ce altele nu, exista cativa factori considerati de risc. In aceasta categorie intra infectiile oculare, traumatismele oculare, vindecari ale corneei ce lasa cicatrice sau deformarea corneei in urma interventiilor chirurgicale. Pe de alta parte, se crede ca astigmatismul poate fi ereditar, fie prezent inca de la nastere, fie dobandit pe parcursul vietii. In aceasta ultima categorie, o cauza majora poate fi utilizarea in exces a vederii ce implica o presiune mare asupra corneei, de exemplu la locul de munca pentru a descoperi detalii. De asemenea, cheratoconul poate sta la baza astigmatismului, o afectiune care implica o sinteza defectuasa a colagenului, explicatia venind din faptul ca si corneea are o natura colagenica. Pe langa astigmatismul care afecteaza corneea, exista si un alt tip de astigmatism determinat de anomalii ale cristalinului, numit astigmatism lenticular, intalnit cu precadere la persoanele care sufera de o boala metabolica, de exemplu diabet. Acesta poate fi corectat sau tinut in frau cu ajutorul dietei sau insulinei.
Ai ochii uscati? Iata cauzele si remediile!
Simptomele astigmatismului
Simpomele nu sunt specifice astigmatismului, insa, daca apar necesita o investigatie amanuntita pentru determinarea cauzei exacte. Acestea implica vederea incetosata, oboseala oculara, durerea de cap dar si o vedere slaba, in special la distanta. De asemenea, simptomele sindromului ochilor uscati isi pot face simtita prezenta, astfel incat, pe langa senzatia de „nisip in ochi”, poate aparea iritatia si inrosirea globului ocular.
Ochi umflati si obositi: cauze si remedii
Diagnostic si tratament
Diagnosticul poate fi pus doar de catre un medic oftalmolog in urma unui consult de specialitate ce poate implica: examinarea campului vizual, retinoscopia, keratometrie si topografia corneeana. Tratamentul astigmatismului implica purtarea ochelarilor, a lentilelor de contact sau interventia chirurgicala. Daca defectul este mic, astigmatismul poate fi lasat necorectat. Din pacate, de cele mai multe ori, astigmatismul se asociaza si cu alte tulburari de vedere cum ar fi miopia sau hipermetropia. Ochelarii de vedere au lentile cu forma cilindrica si sunt utili in special pentru vederea la distanta iar lentilele de contact au particularitatea de a-si reveni la normal dupa ce pacientul clipeste. Pentru corectarea astigmatismului in cazurile severe, se recurge la interventia chirurgicala, numita keratotomie astigmatica, sau la interventia cu laser.
Text: Madalina Manole