Asteptarile si dorintele de Craciun

Pomul vietii – despre asteptari si dorinte de CraciunPentru romani, ultimele 5 zile ale anului erau nefastele; spiritele rele bantuiau in spatiul public si doar zeii lari protectori ai caminului te puteau apara de nenorociri; era bine deci sa incerci sa stai mai mult in casa pentru a trece cu bine cumpana dintre ani si sa vezi fata pasnica a lui Ianus-cel-cu-doua-fete.

Crestinii transfigureaza nefastele prin lumina Stelei-Calauzitoare-a-Magilor-de-la-Rasarit;  sfarsitul anului devine un timp al nasterii sperantei, ramanand insa o sarbatoare a familiei, a pacii caminului. Asteptam ca sarbatorile de iarna sa ne odihneasca sufletul si sa ne vindece de zgomotul si furia lumii. Asteptam clipe magice; ni se intampla insa adesea sa descoperim ca nu a fost decat efectul covorului de zapada acoperind pentru scurt timp cenusiul cotidian.

Magia CraCiunului
Ce e de facut ca puterea reala a Craciunului sa se manifeste?
1. Nu il considerati o vacanta in sensul unor zile libere in care puteti face ce vreti; exista prea multe asteptari ale celor din jur si chiar ale voastre in legatura cu ce inseamna un Craciun fericit si ignorarea lor nu e posibila.
2. Pregatiti-va; in loc sa alergati dupa un cadou in ajun, poate ca e preferabil ca in luna dinainte sa va puneti in agenda un exercitiu de 15 minute pe zi dedicat reflectiei asupra imbunatatirii relatiilor interpersonale:
a. cu cine as vrea sa imbunatatesc relatia?
b. ce as putea face pentru asta?
c. ce sunt pregatit sa fac in acest moment?
d. cum m-ar putea ajuta timpul plin de semnificatii al Craciunului ?
3. Daruiti mai ales lucruri care sa se apropie de gandurile, asteptarile si dorintele celuilalt (evitati darurile care ar putea aminti mai degraba de afirmarea gusturilor, preferintelor sau puterii dumneavoastra).
4. Invatati sa primiti, sa folositi momentul primirii unui cadou ca un prilej de a exprima recunostinta, multumirea, admiratia sau oricare dintre gandurile care particularizeaza relatia noastra cu o persoana draga si pe care din graba, din neatentie sau din alte mii de motive cotidiene nu reusim sa le impartasim in fiecare zi.
5. Promiteti ceva sub bradul de Craciun.
6. Incercati sa va tineti promisiunea; asta inseamna deja o pregatire si mai buna pentru darul de pus sub brad anul viitor. Bradul de Craciun se va transforma astfel dintr-un pom al dorintelor intr-un pom al vietii.

Retineti!
Mos Craciun nu indeplineste dorinte. El doar face vizibile miracole deja implinite prin puteri omenesti; puterea a doi sau trei oameni niciodata a unuia singur. Ca magia Craciunului sa fie reala ingrijiti-va de sanatatea relatiilor cu cei dragi. Sa fim sanatosi si iubiti.

Text : Dr. Dan Ghenea
Medic specialist psihiatrie
Centrul Medical Medicover Grozovici
Tel: 021 212.21.55