Asmatuiul este apreciat indeosebi pentru frunzele foarte aromate, amarui. In scop fitoterapeutic se utilizeaza lastarii floriferi, frunzele si fructele. Este o planta anuala, se poate cultiva din martie pana in iunie, plantele rasar la doua saptamani dupa insamantare, iar in 30-40 de zile se pot recolta primele frunze. Frunzele si lastarii se recolteaza esalonat, treptat.
Datorita continutului sau de vitamine, fier si esente, asmatuiul este deosebit de apreciat in domeniile: culinar, curativ si, nu in ultimul rand, in cosmetica. Asmatuiul are calitati: diuretice, depurative, stomahice, laxative, este antiseptic respirator, anticanceros, colagog.
Asmatuiul este folosit si in gastronomie, proaspat, tocat marunt da o aroma deosebita usor amaruie salatelor, aperitivelor sau garniturilor de legume. Se utilizeaza si drept condiment in supe sau sosuri, inlocuind cu succes patrunjelul.
Intern, asmatuiul poate fi folosit in afectiuni precum: cistita, stomatite, ulceratii faringiene si bucale, astenie, scorbut, reumatism, guta, litiaza renala, colici hepatice, icter, bronsite, astm umed, afectiuni pulmonare cronice, laringita, edeme, afectiuni canceroase (in special cancer epitelial), pleurezie boli ale rinichilor si ficatului, ajuta la evacuarea bilei, blefarita, afectiuni oculare, purifica sangele – sub forma de decoct, infuzie.
Extern, asmatuiul este indicat in: ingrijirea tenului si intarzierea aparitiei ridurilor (spalarea fetei cu decoct pentru obtinerea unui ten sanatos, proaspat si catifelat), dermatoze, cuperoza, cancer epitelial, plagi canceroase, hemoroizi (sub forma de cataplasme cu infuzie sau decoct), oprirea lactatiei (frunze proaspete strivite puse sub forma de comprese pe sani), fese iritate ale bebelusilor (spalate cu decoct din frunze), intepaturi de insecte.