Asia Fest, traditiile din Orient la Bucuresti

Intre 10 – 14 octombrie a avut loc in Capitala cea de-a doua editie a festivalului Asia Fest, un festival dedicat promovarii valorilor culturale ale continentului asiatic. Ideea care a stat la baza evenimentului a fost atractia pe care romanii o au fata de tari ca India, Turcia, Japonia, China sau Coreea de Sud, dar si faptul ca in Romania locuiesc comunitati asiatice destul de numeroase.

 



Amintiri din Asia…

Cei care au trecut pragul festivalului si-au putut imbia papilele gustative cu specialitati picante si aromate din bucataria indiana, din bucataria vietnameza si thailandeza, cu diferite specialitati japoneze, printre care si sushi, iar la desert, simturile au fost rasfatate cu dulciuri turcesti: baclavale, cataif sau rahat. Din atmosfera de sarbatoare nu au lipsit nici spectacolele de muzica si dans traditional, iar parada de costume traditionale a incantat privirile curiosilor. Au fost prezentate costume traditionale chinezesti, kimonouri japoneze, hanbok-ul corean, sari-uri indiene dar si vesminte specifice turcilor. Cei care isi doreau sa plece cu o amintire de pe taram asiatic aveau posibilitatea sa-si achizitioneze obiecte artizanale, haine si bijuterii specifice sau chiar sa se fotografieze cu podoabe specifice fiecarei tari in parte.

 

Manga, henna si taiji la Asia Fest

In cadrul evenimentului, cei pasionati de cultura asiatica au putut lua parte la workshop-uri de caligrafie coreeana, chinezeasca si japoneza, denumita shodo, in cadrul carora au invatat sa-si scrie numele in diferite alfabete. Invitatii au asistat la workshop-uri de Ikebana, arta aranjamentelor florale in stil japonez sau arta tablourilor vii, cum mai este denumita, dar si la ateliere de gatit mancarea malaeziana sau coreeana, ateliere de make-up, de pictura cu henna, de pictura pe apa, denumita ebru, sau ateliere de origami si manga. Demonstratiile de taijiquan si taiji au reprezentat unul din momentele cele mai asteptate ale festivalului Asia Fest. Acestea reprezinta un stil de arte martiale chineze practicat nu doar pentru autoaparare, ci si pentru sanatate. Spiritul turcesc va fi resimtit la Kina Gecesi – Noaptea fetelor, traditia conform careia, inaintea nuntii, fetele se strang in casa viitoarei mirese si realizeaza picturi cu henna. Pe scena festivalului au urcat artisti romani care au studiat muzica si dansul in tarile asiatice, iar spectatorii au fost invitati la ceremonia ceaiului coreean si, totodata, la o proiectie de filme coreene cu totul si cu totul deosebite.

 

Text: Madalina Manole