Ai stat prea mult la soare si acum trebuie sa suporti consecintele? Ei bine, nu esti singura deoarece, in ciuda avertismentelor emise de specialisti, un numar mare de persoane se expun la soare, fara a-si lua masuri de protectie, lucru ce duce la… arsuri solare.
Ai toata pielea rosie, ba mai mult, incepe sa te usture si in curand sa se descuameze. Arsurile solare nu trebuie tratate cu superficialitate, deoarece pot cauza probleme grave de sanatate. Pielea este protectorul tau, ea intampina lumea din exterior. Este cel mai mare organ al corpului si te protejeaza de schimbarile de temperatura si de razele solare, printre multe altele. Daca faci parte dintre cele care au vrut sa impresioneze printr-un bronz perfect, chiar si la finalul verii, citeste cu atentie ce ai de facut in caz ca bronzul tau s-a transformat in arsuri ale pielii.
- Ce sunt arsurile solare?
Arsura solara este o reactie inflamatorie cutanata care urmeaza expunerii excesive la radiatii ultraviolete-UVR. Expunerea la UVR poate proveni dintr-o varietate de surse, incluzand solarele, lampi de fototerapie, lampi cu arc electric. Arsura solara este clasificata drept o arsura de gradul I. Expunerea prelungita insa, poate constitui un factor de risc pentru aparitia anumitor boli cu evolutie indelungata, de exemplu, cancerul de piele sau a unor probleme imediate la nivelul pielii, arsurile solare sau poate agrava o conditie patologica preexistenta.
Din pacate insa, nu putine sunt cazurile in care, dupa o expunere la soare, multi ajung direct la spital cu arsuri grave. Totusi, nu negam beneficiile expunerii corecte si rationale la soare, dar trebuie amintit ca arsurile solare reprezinta o problema ingrijoratoare in aceasta perioada.
- Manifestari clinice
Semnele si simptomele arsurilor solare apar in mod obisnuit la cateva ore dupaexpunerea la soare si includ:
- Inrosirea pielii;
- Piele calda sau fierbinte la atingere;
- Mici vezicule pline cu lichid la nivelul pielii;
- Dureri de cap, febra si oboseala;
- Dureri locale de intensitate moderata;
- Senzatie de mancarime si usturime la nivelul ariei afectate.
Daca durerile sunt intense, zonele de piele au aceleasi caracteristici de mai sus insa, dupa un timp, apar basicute (flictene). In aceasta situatie este recomandata prezentarea la medicul specialist.
In tratamentul arsurilor solare mai putin grave se urmareste initial scaderea intensitatii simptomelor. Este recomandat a se administra:
- Aspirina;
In cazul in care simti ca pielea “te strange” si disconfortul creat este din ce in ce mai mare, atunci este cazul sa iei o aspirina. Aspirina reduce inflamarea si calmeaza senzatia de arsura. Stiu ca este neplacuta senzatia, iar durerile se fac resimtite pe pielea ta la scurt timp dupa ce te-ai lasat “mangaiata” de razele soarelui, insa crede-ma ca aspirina te ajuta sa eviti durerile. Astfel, dupa repriza de soare, ia o aspirina pentru a preveni neplacerile care pot aparea. In plus, acest analgesic scurtcircuiteaza tot procesul de arsura solara si trebuie administrat pana in 24 de ore de la producerea arsurii solare.
- Creme pe baza de hidrocortizon;
Pielea arsa poate fi calmata daca folosesti o crema ce contine hidrocortizon. Cremele cu cortizon contin o doza mica de steroizi, care pot reduce inflamatia pielii, cauzata de soare. Foloseste cremele pe baza de hidrocortizon 1% pentru un effect antiinflamator si calmant. In general, aceste crème sunt recomandate in cazul pielii afectate de radiatii solare, radioterapie, factori climatic s iarsuri superficiale, avand proprietati antiinflamatoare, antimicrobiene, cicatrizante si usor anestezice. In plus, dat fiind ca pielea este iritata, vei avea tendinta sa te scarpini. Nu face asta pentru ca iti vor ramane niste semne de toata frumusetea pe piele. Aplica pe zona afectata crema, pentru ca starea de mancarime sa dispara.
- Antibiotice;
Arsurile solare nu trebuie ignorate, chiar daca nu ni se par grave. Ele trebuie tratate si este important vizita la medicul de familie sau la oricare medic de specialitate. In cazul in care ti-au aparut basici pe corp, care ustura la atingere, sunt recomandate unguente pe baza de antibiotic (Bacitracina sau Polimixina B) pentru a preveni aparitia infectiilor. Nu rupe basicile! Evita sa utilizezi exfoliante sau produse care contin benadryl.
- Pastile ce contin ibuprofen;
Daca observi ca pielea incepe sa ti se inroseasca, ia imediat o pastila care contine ibuprofen. Aceasta substanta va preveni inflamatiile atat de neplacute si dureroase, oferindu-ti un plus de confort. In general, se recomanda 2 tablete de ibuprofen la fiecare 4 ore, in primele 24 de ore de la expunerea la soare, urmata de arsuri.
Text: Andreea Popescu