Argila este folosita inca din antichitate in combaterea anumitor afectiuni. Bogata in minerale naturale (calciu, fier, magneziu, aluminiu, siliciu, sodiu, potasiu etc), argila este un panaceu universal, care actioneaza ca dezinfectant, bactericid, antiseptic, cicatrizant, remineralizant, tonifiant, antitoxic, degresant si antioxidant. Argiloterapia are efecte benefice pentru intreg organismul, putand fi folosita atat intern, diluata in apa, sub forma de comprimate sau jeleuri, cat si extern, sub forma de pasta pentru cataplasme, comprese, bai si masti.
Combate hipertensiunea arteriala
Argiloterapia ajuta la eliminarea toxinelor din organism si combate ulcerul gastric si duodenal, afectiunile renale, hipertensiunea arteriala, apendicita, calculii renali, viermii intestinali, dizenteria, pancreatita, colitele, afectiunile sistemului nervos, epilepsia, oboseala, sinuzitele, tuberculoza. De asemenea, este un bun adjuvant in tratarea unor tipuri de cancere ale tractului digestiv sau de colon. In tratarea acestor afectiuni, argila se prepara in felul urmator: intr-un pahar de sticla sau portelan se toarna 150 ml apa plata si o lingura cu argila. Apa se poate bea doar dupa 4-5 ore de la preparare. In primele 7 zile, cu 20-30 de minute inainte de fiecare masa se bea doar apa limpede, fara sedimentul de la fundul paharului. In urmatoarele saptamani se bea tot continutul paharului, omogenizand bine argila cu o lingura din lemn. Cura cu argila dureaza minimum 3 saptamani, maximum 1 an, in functie de afectiune. Tratamentul de intretinere se poate face cate 10 zile pe luna, cu 21 de zile pauza.
Trateaza reumatismul, contuziile si durerile musculare
Pentru uzul extern, argiloterapia este indicata pentru tratarea abceselor, furunculelor, hemoroizilor, metritelor, vaginitelor, arsurilor, reumatismului, negilor, plagilor, eczemelor, acneei, ridurilor si eruptiilor de pe fata. Argila se poate folosi sub forma de cataplasma astfel: se amesteca cu apa calduta sau infuzii din plante pana cand rezulta o pasta mai groasa ce se aplica pe zona afectata. Se fixeaza cu un tifon si se lasa sa actioneze timp de 2-3 ore sau chiar mai mult, in functie de afectiune. Pentru riduri si acnee, pasta se aplica pe fata si se lasa sa actioneze timp de 10-15 minute, dupa care se clateste bine cu apa calda. Tratamentul impotriva hemoroizilor, metritelor sau vaginitelor consta in clisme si spalaturi vaginale in doze de 3-4 linguri la 1 l de apa, la temperatura corpului. In ceea ce priveste tratamentul impotriva reumatismului in zona mainilor sau picioarelor, contuziilor sau durerilor musculare, pe langa cataplasme, se pot face bai cu apa de argila.
Pe toata durata tratamentului cu argila este obligatoriu un regim alimentar strict, din care se elimina: carnea, grasimile, cafeaua, bauturile alcoolice si carbogazoase. Se vor consuma cu precadere fructe, legume, sucuri naturale etc. In primele zile ale curei cu argila se poate remarca faptul ca urina si scaunul sunt urat mirositoare, ceea ce indica faptul ca procesul de detoxifiere a organismului a inceput. De asemenea, pot aparea simptome precum oboseala, dureri de cap, greturi, varsaturi, stare generala proasta. In cazul in care simptomele persista mai mult de 3-4 zile, tratamentul cu argila se intrerupe si se consulta un medic specialist.
Text: Elena Diaconu