De cate ori nu am remarcat ca in timpul noptii cu partenerul de pat se intampla ceva neobisnuit. In general barbatii, dar nu de putine ori si femeile, cu timpul incep sa sforaie zgomotos.
In timpul noptii
Adesea se creeaza situatii tensionate in familie si unul din parteneri cedeaza psihic sau se muta in alta camera. Uneori asa de puternic sforaie cel implicat incat face viata imposibila celor care dorm in aceeasi camera. Pauzele lungi in respiratie sunt un semnal de alarma. Partenerul observa ca sotul sau sotia in afara acestor pauze respiratorii schiteaza o serie de eforturi de a respira la nivelul toracelui ca si cum ar avea un dop in gat, un obstacol pe care incearca sa-l invinga. Tot partenerul remarca la celalalt membru al familiei ca atunci cand consuma alcool sau are o masa copioasa seara pauzele se repeta mult mai des. Cand frecventa acestor pauze denumite apnei se repeta de foarte multe ori, noaptea este fragmentata, pacientul are senzatia ca nu doarme si se transforma intr-un mare suferind: se trezeste de mai multe ori si readoarme instantaneu, se invarte in pat si are dimineata patul ravasit, poate transpira abundent, mictioneaza des pe parcursul noptii, are senzatia ca nu a dormit suficient sau ca somnul este neodihnitor.
Consecinte imprevizibile
In cursul noptii acesti bolnavi nu pot sa doarma decat in sezut, picotesc si adesea cad din pat lovindu-se la fata. In timpul zilei ei incearca sa recupereze somnul pierdut in noptile anterioare si acest fapt ii face somnolenti. Bolnavul adoarme in momente nepotrivite: imediat dupa masa sau in timpul pauzei la servici. Ulterior somnolenta se agraveaza. Ziua ei pot adormi la volan si cauza accidente de circulatie. Astfel ei devin o problema majora familiala si sociala. De obicei acest lucru se intampla celor obezi sau celor care se ingrasa excesiv dar si femeilor la menopauza. Prototipul pacientului cu acest tip de boala este: individul scund, cu ceafa groasa, supraponderal, cu fizionomie de mare mancacios, sedentar si somnolent.
Sfaturi practice
Trebuie ca bolnavul sa se adreseze unuia din cele trei centre de diagnostic care se gasesc plasate in cadrul laboratoarelor de somnografie din Institutul de Pneumologie „M. Nasta” din Bucuresti, Spitalul de Pneumologie din Iasi si clinica de Pneumologie din Timisoara. Aici se va face o anamneza a bolii, la care poate contribui si partenerul de viata, investigatii sumare functionale, radiologice, electrocardiografice, gazometrice si o investigatie somnografica sau polisomnografica (adica o noapte sau doua in care pacientul doarme in spital pentru a fi cuplat la o serie de aparate care depisteaza pauzele). Se mai pot face consulturi la ORL, la cardiolog, neurolog, endocrinolog si nutritionist. Ulterior se stabileste tratamentul care de multe ori consta in aplicarea unui regim de slabire, in instalarea unui ventilator ce permite mentinerea deschisa a cailor aeriene sau intr-o operatie de largire a faringelui. Important este ca acest tip de boala are un tratament care se poate aplica si la noi in tara in acest moment. De asemenea trebuie sa se stie ca aceasta boala nu are nimic de a face cu insomnia, aceasta avand alte cauze.
Dr. Ruxandra Ulmeanu, medic primar pneumolog
Institutul de Pneumologie „M. Nasta”-Bucuresti
Tel.: 021 335.69.10