Ai apnee în somn?

Somnologia se ocupă cu tulburări mixte ce se petrec pe perioada somnului. Sindromul de apnee în somn este cea mai comună tulburare de somn și cu cea mai mare adresabilitate către medicul specialist pneumolog cu competență în somnologie. 



Sindromul de apnee în somn

Este o afecțiune definită de prezența a cel puțin 5 evenimente respiratorii pe parcursul unei ore de somn cu durata de minim 10 secunde. Evenimentul respirator poate fi reprezentat de o apnee (oprirea respirației) sau hipopnee (scăderea amplitudinii fluxului respirator).

Bărbații sunt în general mai predispuși în a dezvolta această patologie, comparativ cu femeile. Vârsta (>50 ani), obezitatea (IMC>35 kg/m2), circumferința gâtului (>43-45 cm la bărbați și >37 cm la femei) sunt de asemenea factori predispozanți.

Bolile cardiovasculare asociate (hipertensiune, tulburări de ritm cardiac, cardiomiopatii), diabetul zaharat sunt frecvent asociate sindromului de apnee în somn.

Afecțiunile din sfera ORL, precum deviația de sept nazal, rinita cronică hipertrofică (hipertrofia de cornete nazale), hipertrofia luetei (omuşorului), baza largă de implantare a limbii, hipertrofia amigdalelor, micrognaţia („mandibulă retrasă”) cresc riscul de opriri de respirație pe perioada somnului.

Simptome:

–        Sforăit intens, zgomotos, uneori mai tare decât vorbitul cu voce tare

–        Somnolență în timpul zilei

–        Cefalee

–        Scăderea capacității de concentrare în efectuarea activităţilor cotidiene

–        Somn neodihnitor

–        Multiple treziri pe perioada nopții

–        Opriri de respirație pe durata somnului semnalate de anturaj

Diagnosticul se pune în urmă înregistrării evenimentelor nocturne prin poligrafie ventilatorie nocturnă diagnostică/ polisomnografie.

Este un sindrom ce necesită evaluare multidisciplinară, pornind de la vizita la medicul diagnostician (medicul pneumolog), în funcție de severitate și opțiuni terapeutice mergând până la vizita la medicul ORL-ist, cardiolog.

Tipuri de apnei: obstructive, centrale, mixte

Severitate:

  • 5-15 evenimente/oră-ușor
  • 15-30 evenimente/oră-moderat
  • >30 evenimente/oră-sever

Tratamentul standard constă în utilizarea terapiei cu CPAP (continuous airway presure). Corectarea excesului ponderal poate scădea severitatea sindromului cu scăderea numărului de evenimente cu până la 30%.

O altă opțiune terapeutică complementară poate fi recomandarea medicului ORL-ist de corecție  a eventualelor patologii obstructive ale tractului respirator superior (deviații de sept nazal, hipertrofie de cornete, hipertrofie de luetă etc.)

Multe persoane nu cred ca sforaitul este un simptom al unei boli grave!
Nu toţi pacienţii cu apnee în somn sforăie!

VEZI aici Perna care te scapă de sforăit

Ce este un aparat CPAP

Tratamentul acestui sindrom are ca scop restaurarea respirației normale, implicit obținerea unui somn odihnitor. Persoanele care au o formă moderată sau severă de apnee în somn pot beneficia de un tratament ce constă într-o „atelă pneumatică” (aparatul CPAP), adică ventilația cu presiune pozitivă continuă. Dispozitivul ţine deschisă calea respiratorie, iar în acest fel nu se mai produc pauzele de respiraţie. Aparatul furnizează aer sub presiune faringelui cu ajutorul unei măști nazale. Presiunea aparatelor CPAP se reglează în laboratoarele de somnologie. Există mai multe tipuri de astfel de aparate, care sunt recomandate de medic în funcție de particularitățile fiecărui pacient.

Text Dr. Adelina Roşca (Dinuț), medic specialist pneumolog, competenţe somnologie nivel I+nivel II, Centrul Medical Ghencea, Centrul Medical Sanador.