Apendicita acuta

apendicita_acuta_sursa_shutterstockApendicele este un organ cu structura limfoida situat in partea de inceput a intestinului gros, colonului altfel spus, ileocecului. Inflamatia apendicelui ileocecal produce apendicita acuta. In inflamatia apendicelui sunt implicati mai multi factori: lezarea mucoasei intestinale, corpi straini, coproliti, paraziti intestinali si infectii.
 Apendicita acuta este mai frecvent intalnita la tineri deoarece aceasta varsta este perioada de maxima dezvoltare a sistemului limfatic, dar poate apare si la varste extreme (sugari, copii mici, batrani).
De ce sa tineti cont!
Simptomele apendicitei acute sunt:
– durerea abdominala care initial este difuza apoi se localizeaza in fosa iliaca dreapta.
– tulburari de tranzit intestinal (constipatie sau diaree), constipatia fiind frecvent intalnita.
– greata si varsaturi.
– febra.
La aparitia acestor simptome este obligatorie prezentarea la medic. Examenul clinic al abdomenului asociat cu cateva analize de sange (intre care si hemoleucograma) pot stabili diagnosticul de apendicita acuta.

Cum se face tratamentul?
Tratamentul apendicitei acute este numai chirurgical. Nu sunt indicate administrarea de antialgice, antispastice pentru calmarea durerii inainte de stabilirea diagnosticului. Se mai poate pune o punga cu gheata local. Cea mai grava complicatie a apendicitei acute este peritonita bacteiana care se produce prin perforatia apendicelui si invazia peritoneului in flora bacteriana. In acest caz durerea este extrem de violenta. Febra lipseste, poate aparea diareea.
La copii apendicita acuta se caracterizeaza prin febra, varsaturi iar cu cateva zile inainte pot apare diaree sau constipatie si scaderea poftei de mancare.
La batrani semnele clinice sunt reduse. Pot apare tulburari dispeptice necaracteristice (greata, varsaturi) si durere abdominala de intensitate scazuta.
La femei se vor exclude alte afectiuni care pot produce simptome asemanatoare (afectiuni ginecologice, renale).

Retineti!
Apendicita acuta este o urgenta chirurgicala. Neprezentarea la timp la medic sau nediagnosticarea in timp util poate duce la aparitia unor complicatii grave prin perforarea apendicelui cu peritonita bacteriana.

Text: Dr. Constantin Marilena
Medic specialist medicina generala
Centrul de Diagnostic si Tratament “Victor Babes“
Tel.: 322.92.50; 323.14.88; 323.14.89; 9609.