În ultimul timp, probabil, ai văzut tot mai multe persoane care poartă aparate pentru îndreptarea dinților. De la copii, la adulți, aparatul dentar a devenit cel mai popular accesoriu pentru zâmbet. Deși tot mai multe persoane aleg să poarte aparatul pentru a se bucura de un zâmbet frumos, acesta, de fapt, a fost inventat pentru a corecta masticația.
Numite și “bretele dentare”, acestea dispozitive utilizate în ortodontie aliniază și îndreaptă dinții și ajută la poziționarea lor în ceea ce privește mușcătura unei persoane, vizând totodată îmbunătățirea sănătății dentare și nu numai. Aparatele dentare remediază și golurile lăsate de dinții lipsă sau de diasteme, cunoscuta strungă dintre dinți.
Așa cum spuneam, mușcătura este la fel de importantă precum estetica dinților. O masticație deficitară poate duce și la alte probleme ale tractului digestiv. În cazul în care se constată că pacientul are mușcătura greșită sau probleme de vorbire din cauza poziționării dinților, aparatul dentar este cea mai potrivită soluție.
Aparatul dentar este alcătuit din mai multe elemente care se fixează, se lipesc sau se prind de dinți – brackeți, arcuri de sârmă, ligatură, modul – cu scopul realinierii danturii și a arcadei. În zilele noastre mai există și aparatul dentar invizibil, sub formă de gutieră, pentru îndreptarea dinților. Confortabil, transparent şi detaşabil, acest sistem transformă zâmbetul fără a afecta activitatea socio-profesională a pacientului. De asemenea, mai există aparate dentare care se poziționează pe cerul gurii sau pe fața interioară a dinților, aceastea fiind complet invizibile.
De ce să ne facem curaj și să apelăm la un tratament ortodontic
Pentru ca tratamentul ortodontic să dea rezultate rapide și de durată, presiunea aplicată asupra dinților nu trebuie să fie foarte mare. Aceasta poate afecta funcționalitatea dinților sau a ligamentelor pe termen lung.
Astăzi, tehnologia a avansat atât de mult încât dimensiunile brackeți-lor au devenit mai mici, mai bine finisate, mai puțin vizibile și mai puțin iritante la nivel bucal. Aplicarea aparatului dentar nu este dureroasă însă, există cazuri în pacienții pot resimti disconfort la buze, obraji și limbă sau o durere la dinți, care se va remedia în câteva zile.
Cât durează tratamentul cu aparatul dentar
Medicul specialist ortodont nu poate ști cu exactitate durata unui tratament, fiecare pacient având etape diferite. Acest lucru se poate estima în funcție de: densitatea osoasă a pacientului, felul în care răspund dinții la forțele aplicate asupra lor, prezentarea la controalele periodice, respectarea îngrijirii orale de către pacient etc. De la prima consultație, medicul poate face doar o estimare a duratei de tratament.
Problemele apar atunci când dinții strâmbi împiedică curățarea eficientă, ceea ce poate duce la apariția unor carii profunde. Poziționarea strâmbă a dinților afectează nu doar estetica, ci și funcțiile aparatului dento-maxilar, masticația sau modul în care o persoană vorbește. Felul în care sunt așezati pe arcadă poate influența apariția unor afecțiuni parodontale, probleme articulare, fracturi dentare, bruxism și alte afecțiuni cu consecințe serioase pe termen lung.
Dinții, prin natura lor, au un anumit grad de mobilitate, iar pe parcursul vieții, aceștia au tendința de a-și modifica poziția, ca urmare a forțelor masticatorii ce se aplică asupra lor. Ca ei să-și păstreze poziția obținută la finalul tratamentului, medicul ortodont recomandă purtarea unei gutiere de contenție și a firului de contenție o perioadă mai lungă de timp, după îndepărtarea aparatului dentar.
Photo: Freepik
Text: Bettina Cristea