Aparatul dentar, intre moda si necesitate

In ultima vreme, se vorbeste despre o moda a purtarii bracketilor. Este exagerat spus, deoarece tratamentul ortodontic se face din nevoia de a mentine sanatatea aparatului dento-maxilar, atat la copii, cat si la adulti.

Tratamentul ortodontic fix a devenit o necesitate in randul pacientilor adulti, atat din punct de vedere functional, cat si estetic. Suntem din ce in ce mai preocupati de dantura noastra, de culoarea, forma si pozitia dintiilor, iar multi tineri se prezinta la medic dorindu-si un zambet de revista. Bineinteles, indreptarea dintilor de la o varsta frageda are loc mult mai repede, spre deosebire de pacientul adult, unde tratamentul este mai lung. Un aparat ortodontic poate fi purtat intre 1 an si 2,5 ani, in medie, dupa varsta de 18 ani.



Tipuri de aparate

Tipurile de aparate ortodontice variaza, in functie de cerintele fiecaruia si, desigur, de indicatiile specialistului. Un pacient adult are de ales intre aparatele fixe metalice si cele estetice (ceramica, safir – formate din bracketi lipiti pe dinti), aparate linguale (montate pe partea interna a dintilor, nu se vad dinspre exterior, ofera un maximum de estetica, pot fi din materiale nobile, ca aurul, Incognito, pentru a fi tolerate cat mai usor de tesuturile moi) si aparate transparente, aproape invizibile – Invisalign -, care sunt extrem de comfortabile si comode pentru pacient.

In cazul pacientilor cu cerinte fizionomice deosebite se recomanda aparatul fix lingual sau pe gutiere transparente. Ambele asigura tratamente superioare, iar cei care le poarta se simt mai increzatori urmare a faptului ca sunt invizibile. De asemenea, fortele cu care acestea misca dintii sunt foarte lente, iar durerea este minima, aproape inexistenta. Singurul lor dezavantaj este costul destul de mare, urmarea faptului ca sunt fabricate cu o tehnologie de ultima generatie, in SUA sau Germania.

Cand sunt recomandate

Aceste aparate pot rezolva toate tipurile de anomalii, de la cele mai simple, mici inghesuiri, la cele mai complexe, inclusiv cazuri ce au nevoie de tratament ortodontic-chirurgical. Difera insa durata de tratament si modul in care actioneaza fiecare, precum si rapiditatea cu care tesutul dentar raspunde la stimuli.

Statistic, in zilele noastre, 90% din pacienti au nevoie de aparat dentar, mobil sau fix, pentru corectarea malocluziilor dentare, cat si in scop protetic sau chirurgical. Exista foarte multi adulti care au nevoie de implanturi dentare sau lucrari fixe, de coroane, punti, dar care nu au suficient spatiu pe arcada si atunci au nevoie de tratament ortodontic.

Igiena orala, esentiala

Durata tratamentului ortodontic poate varia, de la caz la caz, in functie de varsta pacientului si de gravitatea anomaliei. Este importanta frecventa controalelor, prezentarea la medic pentru activare, care se face la 4, respectiv 6 saptamani.

Igiena este esentiala in tratamentului ortodontic. In cazul aparatelor mobile, acestea se spala cu apa calda si sapun lichid, pentru a indeparta depozitele depuse. Aparatele fixe retin o cantitate mare de placa bacteriana care se curata in timpul periajului normal, dar si cu ajutorul dusului bucal. O data la 3 luni sunt recomandate detartrajul si igienizarea in cadrul cabinetului dentar, pentru a evita aparitia gingivitei si a petelor albe pe smalt.

Contraindicatii

In cazul pacientiilor cu igiena bucala deficitara, parodontopatie acuta cu procese infectioase este contraindicat tratamentul ortodontic, pana in momentul cand aceste probleme sunt remediate. Obligatoriu, dupa indepartarea aparatului ortodontic, trebuie purtata contentia, fixa sau mobila, pentru a preveni recidiva si pentru a pastra rezultatul obtinut. Retainerul fix se prezinta sub forma unei sarmulite fine ce se fixeaza pe spatele dintilor frontali, iar contentia mobila este o gutiera transparenta ce se aplica pe dinti in timpul noptii. Preturile aparatelor pot varia de la 3.000 de lei un aparat metalic fix la 4.200 de lei cel de safir, in functie de producator si de planul de tratament.

Text: Dr. Georgiana Stanescu, medic specialist ortodontie, Velvet Dental, tel.: 0728.326.438/021.2301113