Apa pentru trup și suflet

Vecinătatea apei este nu doar deosebit de plăcută pentru oameni, ci și benefică. O arată studii recente ale căror rezultate sunt de-a dreptul surprinzătoare și care te pot face să iei serios în considerare o vacanță în apropierea unei ape sau achiziția unei locuințe lângă o apă.

Apa contribuie la scăderea stresului și a anxietății, generând un sentiment general de bunăstare și fericire, o funcționare a inimii și o rată de respirație foarte bune și antrenamente mai sigure și mai bune. Terapeuții acvatici își îndreptă tot mai mult atenția asupra apei pentru a ajuta la tratarea și gestionarea sindromului de stres posttraumatic, a dependenței, a tulburărilor de anxietate, a autismului și a multor alte afecțiuni”.



1. Reducerea nivelului de stres

Cercetătorii din Noua Zeelandă analizând baze de date naționale au ajuns la concluzia că locuitorii din apropierea apei erau mult mai puțin stresați, apa echilibrând nivelul de serotonină din organism.

2. Un aer de calitate superioară

Aerul de mare este încărcat cu ioni negativi, care ajută organismul să absoarbă oxigenul, să îmbunătățească vigilența și să combată radicalii liberi, motiv pentru care oricine se simte mult mai relaxat după o zi la plajă.

3. Îmbunătățirea sistemului imunitar

Unul dintre efectele reducerii stresului este și îmbunătățirea sistemului imunitar, corpul având, astfel, mai multe resurse pentru a fi sănătos. Așa că organismul propriu va avea doar de câștigat din apropierea față de o zonă cu apă.

4. Odihna de calitate

Pentru că este foarte curat și are un nivel foarte ridicat de oxigen, aerul de mare poate îmbunătăți calitatea somnului după cum o demonstrează specialiștii. Un efect liniștitor în acest sens îl poate avea și sunetul valurilor mării.

5. Un nivel optim de vitamina D

Timpul petrecut pe malul unei ape, la soare, vă poate asigura un nivel optim de vitamina D care este esențială pentru organismul uman pentru că ajută la absorbția calciului și la prevenirea osteoporozei.

6. Condiții propice pentru mișcare

Atunci când cineva merge la mare în vacanță sau locuiește într-o astfel de zonă are mult mai multe șanse de a face mișcare și sport. Aceste activități sunt de ajutor nu doar pentru controlul greutății, ci și pentru scăderea riscului apariției bolilor de inimă.

7. Relaxare la superlativ

Sunetul apei este folosit de cele mai multe ori în centrele de spa pentru relaxare și este recunoscut ca fiind unul dintre cele mai eficiente. Efectele sunt extraordinare pentru om în comparație cu multitudinea de zgomote a lumii moderne.

Omul este dependent de apă încă din cele mai vechi timpuri și a căutat întotdeauna să-și stabilească locuințele în apropierea surselor de apă. Corpul nostru conține într-o mare măsură apă și este normal să căutăm să fim cât mai aproape de ea. Și chiar și atunci când locuim într-un oraș, ne putem bucura de beneficiile extraordinare ale apei, pe care o putem admira în parcuri, fântâni arteziene etc. Chiar și într-un oraș mare, un loc în care se regăsește apa este perfect pentru a ne regăsi, pentru a ne deconecta, pentru a crea sau pentru a ne relaxa.

Știați că?

1. Planeta noastră este acoperită de apă în proporție de aproximativ 70%. Mai puțin de 1% este apă potabilă sau dulce, ce poate fi consumată în starea ei naturală.
2. Pentru menţinerea unui ritm cardiac sănătos, este de ajutor consumul unui pahar de apă înainte de a face baie sau duş.
3. Sunetul se propagă mai rapid prin apă decât prin aer.
4. Un consum zilnic suficient de apă, poate ajuta la prevenirea apariţiei cariilor.
5. Un copac oferă aproximativ 265 de litri de apă, prin evaporare.
6. Apa poate provoc arsuri! Vara, dacă uzi plantele la prânz, picăturile rămase pe frunze se comportă ca nişte lentile la contactul cu razele soarelui şi ard planta
7. Apa e responsabilă pentru unul dintre cele mai frumoase fenomene meteo: curcubeul.
8. O banană e formată 75% din apă, pepenele roşu are 95% apă, cel galben, 90%, perele au 93%, iar caisele şi piersicile, 87%. Roşiile conţin apă în proporţie de 90%, castraveţii sunt formaţi 96% din apă, iar vinetele, varza şi dovleceii au 93%, respectiv 92% şi 89% apă.

Text: Arabela Boboc