Anxietatea de dupa concediu. Cum scapam de ea?

decupat_Anxietatea de dupa concediuIn timpul verii, oamenii se impart in doua categorii: cei care pleaca in vacanta si cei care se intorc din vacanta. Credeti ca puteti deosebi cu usurinta cele doua categorii? Va spunem noi ca nu! Zambetul face diferenta. Cei care tocmai isi pregatesc bagajele sunt fericiti ca urmeaza zile de relaxare si rad cu gura pana la urechi, in timp ce aceia care tocmai si-au reincarcat bateriile au un zambet amar, de complezenta, pentru ca s-au reintors la locul de munca. Ilogic, dar adevarat.



Cauzele si simptomele anxietatii de dupa vacanta

Vacanta nu dureaza o vesnicie, zilele de relaxare trec mult prea repede, iar noi nu reusim niciodata sa ne plictisim de timpul liber pe care-l avem la dispozitie. Din pacate, traim intr-o societate in care munca este un dar si se situeaza ca importanta alaturi de nevoia de dragoste si de sanatate. Exista oameni care nu sunt satisfacuti de locul de munca nici pe plan financiar si nici pe plan personal. Pe de alta parte, din cauza crizei economice, multe persoane traiesc cu sabia lui Damocles deasupra capului in fiecare zi, neavand o siguranta a locului de munca. In aceste conditii, cum sa te intorci la munca cu zambetul pe buze?

Anxietatea cu care unii se reintorc la munca isi are radacinile, in principal, in cele enumerate mai sus; cu alte cuvinte, cauzele de baza sunt presiunea si nemultumirea. Acest tip de anxietate are aceleasi simptome ca oricare alt tip, manifestandu-se prin transpiratii, palpitatii, stari de nervozitate, insomnii si chiar dureri musculare. In plus, eficienta scade dramatic in aceste conditii.

O alta cauza care determina anxietatea de dupa vacanta este incapacitatea mintii si corpului de a se adapta la noile conditii. Din nou, trebuie sa ne supunem unui orar strict, trezitului de dimineata, sarcinilor sacaitoare si responsabilitatilor, de cele mai multe ori, in exces. Astfel, corpul si mintea se aliaza intr-un protest comun impotriva intoarcerii la munca, iar noi ne simtim molesiti si epuizati, ca si cum concediul nici n-ar fi existat.

Cum sa evitam anxietatea de dupa concediu?

Pentru a evita acest tip de anxietate, medicii specialisti spun ca revenirea la locul de munca trebuie privita cu o atitudine pozitiva si trebuie cautate si evidentiate beneficiile si placerile pe care acest fapt le ofera. De exemplu: reintalnirea cu colegii sau realizarea unui comision mai mare. O alta recomandare in acest sens este ca intoarcerea la locul de munca sa aiba loc cat mai aproape de weekend, studiile demonstrand ca persoanele care revin la munca luni sunt de doua ori mai nervoase si mai stresate. Cu toate acestea, noi stim ca, indiferent de sfaturile primite, tot nu ne vom putea obisnui prea repede cu noul statut de dupa vacanta.

Text: Madalina Manole