Privind matematic putem spune ca omul este reuniunea aspectelor fiziologice si psihologice, paliere ce interactioneaza permanent si se intrepatrund intr-o determinare reciproca. Cele doua nivele care fac parte din structura noastra, nu merg autonom, independent unul fata de celalalt, ci exista si coexista intr-o relatie permanenta. Aceeasi dependenta se manifesta si in caz de boala.
Diagnosticarea unei boli de care suferim nu isi incheie influenta doar in plan organic. De cele mai multe ori, indiferent de tipul afectiunii, tabloul simptomelor se „imbogateste” cu anxietatea si ulterior starea de deprimare si depresia. Legatura dintre anxietate si starea de boala este insa bidirectionala. Pe de-o parte anxietatea insoteste un diagnostic, iar pe de alta parte o anxietate generalizata asociata starii depresive si suportata cu stoicism ani de zile poate somatiza, poate conduce la afectiuni organice ori la debutul unor boli fiziologice mai grave (diabet, hipertensiune arteriala, cardiopatie ischemica s.a.m.d).
Anxietatea, conflict interior
Conceptual, anxietatea este definita ca o tensiune si teama permanenta fara o baza reala, imediat observabila. Ea reprezinta primul semnal de alarma prin care, inconstient, psihicul nostru aduce in prim plan un conflict interior ce nu isi gaseste o solutionare. Tensiunea si toate simptomele care insotesc starea de anxietate spun ca ceva se intampla cu noi, ca ceva din interiorul nostru isi cere dreptul la a fi inteles si asezat intr-o ordine. Boala este cea care distruge ordinea, cea care produce conflictul. De cele mai multe ori, primele semne ale anxietatii trec neobservate si sunt adesea confundate cu starea de oboseala, epuizarea, stresul cotidian. Incercati sa va constientizati trairile. Nu se vor ameliora de la sine.
Blocajul sau teama in fata mortii. De ce mie? De ce acum?
Aflarea unui diagnostic (fie ca este o afectiune cu un nivel mai ridicat de risc letal, fie ca este ceva mai putin grav), produce firesc o reactie de blocare psihica, de soc. Ne blocam in fata iminentei mortii, suntem pusi fata in fata cu evidenta faptului ca moartea face parte din viata, ca mai devreme sau mai tarziu urmeaza sa murim. Frica se concretizeaza prin boala pe care o avem.
Constientizarea ajuta in vindecare
Aceasta blocare psihica ofera de multe ori o falsa protectie prin reactia de negare. Se recomanda insa intelegerea cauzelor psihologice, constientizarea bolii din perspectiva psihologica, descalcirea nodurilor de tensiune si conflictelor interioare, intelegerea amprentelor si urmelor psihice pe care le avem din experientele de viata parcurse. Acestea pot conduce la ameliorarea afectiunilor de natura organica si sunt un suport bine-venit si recomandabil in situatii de boala fiziologica.
Victimizarea nu este o solutie
Un aspect important in abordarea interioara a starilor de boala organica il reprezinta atitudinea psihologica pe care o avem fata de situatia prin care trecem. Tendinta este de a intra in postura de victima si de a ne lamenta astfel incat, in loc sa incercam sa intelegem ce simtim, de ce simtim, ce semnificatie pot avea afectiunile prin care trecem, mai degraba renuntam si preferam o atitudine de resemnare. Ori acest gen de manifestari interioare vor conduce la diminuarea resurselor si potentialului psihic de recuperare si vindecare, potential care exista in fiecare dintre noi. Din pacate, in aceasta zona balcanica, acest gen de manifestari face parte si din mentalitatea transmisa de-a lungul timpului. Prin urmare, avem de luptat nu doar cu simptomele bolii, starile si sentimentele ce trec prin noi in astfel de situatii, ci si cu o mentalitate care, desi a inceput sa se schimbe, modificarile sunt intr-un ritm lent si de durata. Spre exemplu, terapia medicamentoasa este bine-venita si necesara in situatii de boala, insa cooperarea si colaborarea cu interventiile de psihoterapie potenteaza si ajuta tratamentul medicamentos.
Boala lasa urme de nesters aupra psihicului
Urmele si amprentarile psihice lasate de bolile fiziologice raman manifeste o perioada de timp si dupa vindecarea acesteia intr-un stadiu latent de manifestare. Insa chiar daca boala organica se vindeca complet, rezonante afective, temeri, reveniri ale spaimelor psihologice se vor face resimtite de-a lungul timpului. O solutionare pentru ameliorarea amprentarii psihice in urma unor astfel de traume, este reprezentata de urmarea unui demers terapeutic.
Cereti ajutorul psihologului
Medicina si psihoterapia nu se exclud, ci in situatii de criza existentiala unde starea de bine organic si psihic este pusa la incercare, se completeaza si merg mana in mana pentru reechilibrarea persoanelor aflate in suferinta. Nu exista suferinta psihica fara suferinta organica ori suferinta organica fara suferinta psihica. Cautati sa gasiti echilibrul si nu va feriti sa cereti ajutorul unui psihoterapeut daca situatia va scapa de sub control.