Omul este un nativ gregar, iubitor de viata in “ceata”, in grup, multime, iar aceasta latura sociabila este bine si profund plantata in natura manifestarilor sale comportamentale innascute, mostenite de la stramosii nostri de peste 10.000.000 de ani.
Barbatul insa are o necontenita afinitate pentru grupurile care ii ofera un loc stabil in grupul sau “gasca” formata pe criterii de acceptare in spirit fratesc, ca membru al “cetei”. Aceasta “ceata” ofera barbatului posibilitatea exprimarii adevaratei personalitati, deseori agresive, originea formarii cetelor in trecut fiind coagularea diferitelor personalitati pe criteriul razboinic, deci agresiv. Barbatul pune un mare pret pe pozitia sa in ceata, deseori mai mare decat pe relatiile familiale unde partenera de viata nu-i permite afirmarea personalitatii prin modelul agresiv.
Modele de anturaj nocive pentru cuplu
Psihosociologii britanici si francezi care au studiat cu precadere impactul anturajului masculin asupra vietii de cuplu au ajuns la concluzia ca cea mai mare parte a modelelor de anturaj sunt periculoase pentru cuplu si mai ales pentru casnicie. Aceasta se datoreaza manifestarilor descarcarii de tip agresiv prin conversatie.
Anturajul de tip “sportiv-activ”
Este caracterizat printr-o initiala coagulare a barbatilor cu inclinatie spre practicarea unui anume tip de sport, ca modalitate de competitie si descarcare agresiva. Specific varstelor tinere dar si unora dintre adulti. Anturajul de acest tip, calificat “cel mai putin nociv”, este periculos prin faptul ca “membrii” unui astfel de grup de prieteni au in 70-80% dintre cazuri o conceptie usor misogina fata de femei. Acestea sunt vazute si discutate la general a fi nascute infidele iar dominanta masculina prin atitudine ar fi o necesitate. Barbatii ce accepta un astfel de grup stabil pot deveni foarte frecvent gelosi, fara motiv si de multe ori foarte dominanti, impunandu-si punctul de vedere numai din “orgoliu de tip sportiv”. Este foarte interesant faptul ca 80% dintre barbatii ce accepta un astfel de anturaj sportiv nu reactioneaza foarte agresiv la un flirt de joaca sau superficial al partenerei sale, insa devin foarte violenti in clipa in care alt barbat ar avea intentia de curtare a iubitei sale. Reactia depinde foarte mult de gradul de instruire si mai ales educatie morala, si nu de temperament sau cultura reala (generala). Un procentaj de 10,8% dintre cuplurile din Marea Britanie si 9,6% dintre cele din Franta ajung la despartire din cauza ideilor inoculate de grupul sportiv, caruia barbatulu ii apartine. Cercetatorii francezi considera ca in Romania situatia este foarte asemanatoare cu cea din sudul Frantei si Italia, dar cu un grad de doua ori mai mare.
Anturajul de tip “sportiv-pasiv”
Antropologul francez Bianne V.Bouseau considera grupul “sportiv-pasiv” drept un grup exclusiv masculin reunit pe baza criteriilor de atractie fata de anumite competitii ce sunt urmarite pasiv. Acestea pot fi din categoria pasiunilor pentru un anume sport sau pentru alte pasiuni comune ce implica mai putin implicarea directa. In realitate, acest model de grup nu este numai cel al tipicilor microbisti, ci un grup care profita de pasiunea comuna pentru a se uni artificial, spre deosebire de primul, ce impune o mare asemanare psihologica. In grupurile de anturaj de acest gen, la reuniuni se discuta problema cuplului mai analitic si din pacate mai pesimist. In aceste modele de anturaj femeia este privita ca o necesitate sexuala si este ridicata in slavi numai pentru calitatile sale fizice. Ea este `nteleasa rar ca un egal al masculului si aproape niciodata nu este privita din punct de vedere moral. Femeia exista ca iubita sau sotie pe un plan trei sau patru, iar aceasta are o valoare anume numai pentru ca ii ofera ceva, orice, incepand de la muncile casnice ori frumusete si terminand cu respectul daruit. Usoara dezumanizare a femeii in acest context poate altera foarte mult relatiile de cuplu. Se estimeaza ca aproximativ 18% dintre conflictele ce apar in cuplu se datoreaza acestui tip de anturaj.
Anturajul de tip “prieteni de distractie”
Este printre cele mai periculoase grupuri, si apare la varstele tinere. O astfel de coagulare uneste barbati ale caror principale preocupari sunt amuzamentul si distractia. Aparent inofensiv si chiar foarte placut pentru peste 60% dintre tineri, un astfel de anturaj conduce repede la deteriorarea vietii de cuplu. In cele mai frecvente cazuri, fenomenul apare datorita tentatiei barbatilor catre diversitate erotica. Desi sentimentele raman de multe ori nealterate, barbatii din aceasta categorie devin dependenti de dorinta de a fi mai ales in preajma altor femei, pentru aventuri de o zi sau o saptamana. Deseori aceste comportamente sunt asociate cu pierderea noptilor sau ascunderea faptelor si evenimentelor fata de partenera. Acesta este drumul sigur catre pierderea increderii partenerei in iubitul sau sotul sau. In ciuda acestor aspecte, “grupul de distractie” nu infiltreaza idei foarte nocive impotriva femeii, sau a cuplului, insa efectul datorat comportamentului este la fel de devastator ca si in cazul unor idei nocive infiltrate. Despartirile si divorturile barbatilor ce apartin acestor modele de anturaj sunt foarte frecvente, ajungand pana la 20-30% in Anglia, 25-35% in Franta si peste 40% in tarile de cultura latino-europeana (inclusiv Romania).
Anturajul de tip “viciu comun”
Acest model se refera la angajarea in grup a unor personalitati foarte slabe, care au defecte comune, `n cel mai `ntalnit caz, viciul paharului. Anturajul de acest tip este extrem de tolerant, fiind admis oricare barbat cu vicii, de regula victimizat de societate, familie, sau partenera de viata. Aici toate aspectele de cuplu sunt discutate `ntr-un ton de acuzatie. Femeia nu este vinovata ca om, ci este vinovata pentru ca prin natura sa este dominanta si egoista. Femeilor, iubitelor si sotiilor li se aduc acuzatii diferite si complexe. Aceasta face in mintea barbatilor sa se asimileze conditia de femeie cu conditia unui mic diavol cu chip uman despre care niciodata nu va afla cine este si de ce il persecuta uneori. De multe ori acest fenomen conduce la iluzia unei vesnice singuratati in viata de cuplu, care se manifesta deseori prin indiferenta. In multe cazuri apar conflicte “de eliberare” a barbatului, care incepe sa se creada supus, dominat de partenera sa. Cele mai multe dintre divorturile si despartirile celor din acest model de anturaj se datoreaza influentei negative a discutiilor despre cuplu in anturaj.