Anotimpul intervențiilor estetice

Îmbătrânirea pielii face parte din evoluția naturală a organismului, independent de voința noastră, dar acest adevăr nu ne împiedică să încercăm prin orice mijloace să încetinim acest proces.

Medicina cosmetică modernă oferă o varietate de soluții pentru reducerea semnelor de îmbătrânire şi despre acestea ne-a oferit mai multe informații doamna doctor Ruxandra Sinescu, medic primar chirurgie plastică reconstructivă și estetică, Centrul de wellness medical și chirurgie estetică Project Beauty.



Tonica: Se spune că iarna este anotimpul propice pentru intervențiile estetice. De ce?

Dr. Ruxandra Sinescu: Într-adevăr, iarna este o perioadă preferată de mulți pacienți care apelează la intervenții de chirurgie estetică, motivația principală a acestora fiind că vacanțele din această perioada le oferă posibilitatea de a se recupera, astfel încât practic lipsesc mai puțin sau deloc de la serviciu. Însă mai există și alte avantaje. Faptul că temperaturile sunt mai scăzute crește confortul acelor pacienți care trebuie să poarte îmbrăcăminte specială – bustiere, costume compresive etc.  – timp de săptămâni sau chiar luni postoperator. Aceste costume sunt greu de tolerat în lunile calde ale anului, în schimb iarna ele pot chiar ajuta, oferind un strat suplimentar de „izolație” termică. Pentru a obține cele mai „estetice” cicatrici, inciziile nu pot fi expuse deloc la soare, iar iarna este mult mai ușor să le protejăm.

Pentru care aveți mai multe cereri iarna?

În ultimii ani, pacienții sunt din ce în ce mai informați și din ce în ce mai deciși, astfel încât – cel puțin în practica mea – nu pot spune că sunt anumite intervenții chirurgicale mai degrabă cerute iarna decât în restul anului. Însă, fără niciun dubiu, consiliem pacienții să programeze iarna acele intervenții care presupun o recuperare ceva mai lungă, cum ar fi de exemplu cele combinate și care afectează mai multe zone anatomice în același timp.

Care este cea mai la modă și care este cea pe care o recomandați?

Mi-e greu să răspund la această întrebare fiindcă pacienții noștri nu vin să solicite o anume operație fiindcă este „la modă”, ci fiindcă acea intervenție îi ajută să își rezolve anumite inexactități fizice și în același timp le crește încrederea în sine. Un pacient care se hotărăște să își modifice aspectul doar pentru că „se poartă” este în mod absolut cert un candidat nepotrivit și nu ar trebui tratat.

Revenind, dacă ne referim la partea de chirurgie, rămân în top rinoplastia, blefaroplastia, intervențiile la nivelul sânilor, în special augmentarea mamară, și remodelarea corporală. Procedurile nechirurgicale sunt foarte multe și recomand o abordare individualizată și combinarea mai multor metode de tratament pentru fiecare pacient.

În ultima vreme se vorbește foarte mult despre rinoplastia nechirurgicală…

Așa este, rinoplastia nechirurgicală a cunoscut o creștere semnificativă în ultimii doi ani pe plan mondial și este o procedură minunată în condițiile în care indicația este corect stabilită. Discutăm despre o injectare de câteva minute, într-un cabinet medical, cu rezultate imediate și persistente minim un an. Există însă câteva situații în care rinoplastia nechirurgicală nu reprezintă o soluție, astfel încât medicii trebuie să explice exact ce se poate și ce nu se poate corecta cu ajutorul ei, iar pacienții să nu aibă așteptări nerealiste.

Despre injectarea cu botox în pomeți, buze, frunte știe toată lumea. Ce ne puteți spune despre conturarea mandibulei sau conturarea bărbiei?

În primul rând, pot să vă spun că toxina botulinică – botoxul –  nu se injectează în pomeți sau buze, aceasta este o misconcepţie frecvent întâlnită, substanța care se utilizează în aceste zone fiind acidul hialuronic. Conturarea mandibulei și a bărbiei se fac tot cu acid hialuronic vâscos, injectat în puncte specifice, iar ceea ce urmărim prin această procedură este obținerea unui aspect al feţei mai armonios și mai tineresc.

 

Cristina Dudău