Anorexia si bulimia sunt doua tulburari alimentare asociate, de cele mai mule ori, cu femeile tinere, insa cifrele spun ca aproape 30% dintre persoanele care se confrunta cu aceste afectiuni sunt barbati.
O persoana cu bulimie mananca o cantitate mare de alimente intr-o perioada scurta de timp, pentru ca apoi sa-si provoace varsaturi, sa se supuna unui exercitiu fizic exagerat, sa consume diuretice sau alte medicamente in scopul unei eliminari fortate a alimentelor. Persoanele afectate de bulimie sunt obsedate de propriul aspect fizic si nu au respect de sine.
Desi bulimia afecteaza de trei ori mai multi oameni decat anorexia, tulburarea poate fi mai greu de depistat, mai ales in randul barbatilor, care evita sa vorbeasca despre sanatatea lor. Insa expertii sustin ca numarul cazurilor de asa-numita “manorexie” este in crestere, dupa ce tot mai multi barbati au simtit presiunea de a avea un trup perfect.
Simptomele sunt asemanatoare celor prezente la femei, dar se si deosebesc in anumite privinte: reprezentantii sexului tare petrec foarte mult la sala, isi monitorizeaza extrem de atent corpul, precum si cantitatea de alimente ingerate. Pe de alta parte, si bulimia, caracterizata prin mancatul compulsiv, a luat amploare in randul barbatilor din tarile dezvoltate.
Barbatii nu sunt intotdeauna dispusi sa recunoasca existenta unei probleme de acest gen, deoarece inainte se considera ca astfel de chestiuni vizeaza in special fetele aflate la varsta adolescentei.
Daca printre cunostintele tale exista cineva care se confrunta cu astfel de probleme, fa-l sa inteleaga ca nu este singur pe lume si convinge-l sa consulte un medic. Sanatatea este cea mai mare sclipire pe care ti-o ofera viata… nu o lasa sa se stinga.
Text: Andreea Popescu