Angajatul loial. Mai exista?

Angajatul loial. Mai exista?In zilele noastre cei mai buni angajati demonstreaza loialitate mai degraba fata de cariera si nu fata de companie. Acesta este un mod politicos de a spune ca unii angajati sunt preocupati de propria persoana. Natura relatiilor dintre angajatori si angajati a suferit o schimbare fundamentala. Astazi, angajatii nu mai vor sa lucreze in aceeasi companie, acelasi mediu sau alaturi de aceiasi oameni si, uneori, vor sa isi schimbe chiar si profesia. Dar angajatorii nu doresc sa inlocuiasca angajatii la fiecare doi-trei ani. Pana la urma, loialitatea angajatilor ramane unul dintre factorii ce pot conduce o companie catre succes, sau, din contra, o pot trage in jos.



Cum arata angajatul loial

Angajatul loial? Cam greu de gasit, dar de pretuit. Un angajat loial este cel care cauta intotdeauna adevarul si care asculta, nu insa fara a spune nimic, fara a-si da cu pararea. Asta nu inseamna ca isi urmeaza crezul personal, ci ca are grija de interesele angajatorului pe termen lung. Si tot angajatul loial este cel care ridica la fileu anumite probleme, care vine cu idei si caruia nu ii este frica sau jena sa spuna ceea ce gandeste. Angajatii loiali sunt cei care nu se feresc sa-i laude pe ceilalti atunci cand au o reusita, pentru ca asta insemna ca o companie isi indeplineste misiunea. In urma unor decizii luate un angajat loial le va sprijini intotdeauna in public, chiar daca va avea ceva de spus in privat.

„Spune-mi numai ce vreau sa aud!”

Un angajator care gandeste in acest mod nu va ajunge niciodata prea departe. Un angajat care se preocupa si pune suflet in ceea ce face isi va expune punctul de vedere oferind argumente pertinente pentru a-si sustine parerea. El nu trebuie sa-i spuna angajatorului ceea ce vrea acesta din urma sa auda daca i se pare ca exista variante mai bune pentru ambele parti. Un aspect foarte important este ca angajatul loial are la randul sau voie sa paraseasca o companie fie pentru un stil diferit de viata, fie pentru o altfel de oportunitate, fie pentru ca vrea sa puna bazele propriei afaceri etc. Cu toate acestea, nu va pleca niciodata inainte sa se asigure ca locul pe care l-a lasat liber a fost umplut.

Motive pentru a ramane loial unei companii

Motivele angajatilor pentru a ramane loiali unei companii nu se refera intotdeauna numai la foloasele materiale. La mijloc sunt mai multi factori, printre care relatiile cu superiorul, colectivul etc. Modul in care un angajat este recompensat sau pedepsit trebuie sa fie corect, sa nu existe diferente intre angajati, pentru ca, altfel, angajatul loial s-ar putea simti nedreptatit. Valorile angajatului trebuie sa se identifice cu misiunea companiei. Loialitatea apare in momentul in care ambele parti beneficiaza.

Angajatul loial… exista

Da, angajatul loial exista. Pare ireal, insa mai sunt oameni care se preocupa si de compania pentru care lucreaza, pentru ca in felul aceste simt ca isi pot atinge telurile si ca se pot face remarcati. Unii angajatori, ca urmare a lipsei joburilor pe piata muncii profita de acest fapt si nu-si mai trateaza angajatii in mod corect si normal. Dar angajatii loiali sunt greu de gasit, tocmai de aceea angajatorul trebuie sa stie cum sa-i convinga sa ramana in „sanul familiei”.

Text: Ruxandra Dumitrescu