In momentul in care numarul de globule rosii sau concentratia de hemoglobina scade, o persoana este suspecta de anemie. Hemoglobina este o proteina care se gaseste in globulele rosii si care contine fier ce transporta oxigenul in organism. Anemia este cea mai comuna afectiune a sângelui si apare, de obicei, la persoanele din zonele dezvoltate. Simptomele anemiei, cum ar fi oboseala, apar pentru ca organismul nu primeste ceea ce are nevoie pentru a functiona corect. Anemia isi face simtita prezenta mai ales primavara ca urmare a alimentatiei avute pe timpul iernii, a lipsei soarelui si a exercitiilor fizice.
Cauzele anemiilor
Exista mai multe tipuri de anemii. Anemia care apare ca urmare a deficitului de fier din organism se instaleaza deoarece, fara un nivel adecvat de fier, organismul nu poate produce cantitatea necesara de hemoglobina pentru globulele rosii. Pe lânga fier, organismul are nevoie de vitamina B12 pentru a produce un numar suficient de globule rosii sanatoase. O dieta din care lipsesc aceste substante nutritive poate conduce la scaderea productiei de globule rosii. Cu toate acestea, unii oameni ar putea consuma destula vitamina B12, insa organismul sa nu o poata procesa pur si simplu. Pe lista se mai afla si anemiile care apar odata cu anumite boli cronice, anemia hemolitica ce presupune distrugerea globulelor rosii ale sângelui mai repede decât le poate produce organismul, anemia care se mosteneste etc.
Simptomele anemiei
Cele mai comune simptome ale anemiei sunt letargia, starea de oboseala, palpitatiile, sensibilitatea la frig, respiratia scurta. Exista si simptome mai rare, printre care umflarea bratelor si picioarelor, arsurile la stomac, transpiratia abundenta, varsaturile etc.
Alimente care combat anemia
Persoanele care sufera de anemia ce apare ca urmare a deficitului de fier, de acid folic sau vitamina B12 ar trebui sa inceapa sa consume câteva alimente care vor ajuta la ameliorarea afectiunii.
Spanacul
Spanacul este o sursa bogata de calciu, vitaminele A, B9, E, C si fier, fibre si betacaroten. Consumul de spanac imbunatateste starea intregului organism. Spanacul poate fi consumat fie sub forma de salata alaturi de alte legume, cum sunt broccoli si salata verde, fie sub forma de supa sau piure.
Sfecla rosie
Sfecla rosie lupta eficient impotriva anemiei, si asta deoarece are un continut bogat de fier ce ajuta la repararea si reactivarea globulelor rosii. Odata cu activarea acestor globule, furnizarea de oxigen catre toate partile organismului creste. Adaugarea sfeclei in dieta sub orice forma va ajuta sa invingeti anemia.
Carnea rosie
Carnea de miel sau cea de vita contine fier, de fapt heme fier (fierul se gaseste si sub forma de compusi numiti heme) ce se absoarbe mai usor. Inima, rinichii si ficatul animalelor cu carne rosie contin cantitati mari de fier, dar reprezinta si o sursa bogata de vitamina B12.
Rosiile
Alaturi de licopen, vitamina C este ingredientul principal al rosiilor. Aceasta vitamina C ajuta la o absorbtie mai usoara a fierului. Rosiile contin, de asemenea, betacaroten si vitamina E ce va ajuta sa aveti o piele frumoasa si un par stralucitor.
Ouale
Ouale sunt bogate in proteine si contin antioxidanti care ajuta la stocarea vitaminelor in organism atunci când o persoana sufera de anemie. Un ou mare contine 1 mg de fier, tocmai de aceea este indicat sa consumati oua.
Rodiile
Rodiile contin, de asemenea, fier si vitamina C. Consumul de rodii imbunatateste fluxul de sânge in organism si este eficient in tratarea simptomelor anemiei, cum ar fi ameteala sau starea de epuizare. Consumul unei rodii pe zi poate fi benefic in caz de anemie.
Pestele
Daca va place pestele si il consumati des, atunci veti beneficia si de fierul pe care-l contine acesta. Pestele gras, precum somonul, tonul, si fructele de mare, precum midiile si stridiile, sunt bogate in fier. Stridiile din Pacific contin 7,2 miligrame de fier la o portie de 100 g.
Mierea
Mierea este benefica la nivelul intregului corp si contine, de asemenea, fier. O cantitate de 100 de grame de miere furnizeaza organismului 0,42 mg de fier. In plus, mierea mai contine cupru si magneziu ce contribuie la cresterea nivelului de hemoglobina.
Farmacistii Catena recomanda produsele Solix. Daca iti doresti sa-i oferi organismului tau nutrientii necesari pentru a avea o imunitate puternica, atunci cu siguranta vei fi incantata de multivitaminele cu fier de la Solix! Mai multe detalii despre produs gasiti aici.
Text: Ruxandra Dumitrescu