Dureri de cap, ameteli frecvente si lipsa apetitului sunt numai cateva din simptomele unei anemii in stadiu incipient.
Interesant este faptul ca in China se intalnesc putine cazuri de anemie. Potrivit specialistului in medicina traditionala chineza, Adrian Florea (www.qitaky.ro), “acest lucru nu se datoreaza alimentatiei adoptate de chinezi, ci modului in care aceasta este preparata in tigaile de otel (wok-uri)”. O anemie care abia a debutat poate fi usor inlaturata printr-un adaos de fier in alimentatie. In acest sens se recomanda: miere, hrean, usturoi, ceapa, fasole, soia, dovleac, morcovi, struguri, sfecla rosie, spanac si mazare.
Remedii simple pentru a scapa de anemie: ceai decoct dintr-o frunza de curmal (taiata fasii); arahide pisate (se ia zilnic o lingurita plina, cu ½ pahar cu apa calda); salata dintr-un mar, o tomata si seminte de susan ( 3 lingurite).
Tocanita de ficat si spanac
In 500 ml de apa fiarta in clocot se pun 125 grame de ficat de vitel (taiat cuburi) sI 250 de grame de spanac. Se fierbe inabusit 45 de minute. Tocanita se consuma calda, asezonata cu condimente dupa preferinta.
Mancare de porc cu spanac
In 500 ml de apa fiarta in clocot se adauga sare, 150 grame de spanac si 50 grame carne macra de porc, care se fierb in jur de cinci minute. Se consuma zilnic, o data pe zi.
Mancare de Tofu cu albus de ou
500 de grame de branza Tofu (branza de soia) congelata se pun in apa calduta (pentru ca branza sa devina absorbanta). Dupa ce branza s-a inmuiat, se pune intr-un vas in care au fost puse inainte doua albusuri de ou, si se lasa acolo cinci minute. Pasta obtinuta se pune intr-un vas din sticla care, la randul lui, se pune intr-un alt vas pentru fierbere Bain-Marie, circa 15 minute. Mancarea se consuma calda, asezonata cu sos de soia si condimente.
Text: Mirela Dadacus