Andreea Paul Vass „escaladeaza” lumea barbatilor

IMG_9822Are o gramada de functii printre care si cea de consilier pe probleme de economie al prim-ministrului Emil Boc… Pe noi ne intereseaza mai mult ca este o femeie puternica, cu o ambitie de fier, pe care o putem lua ca model deoarece reusseste sa supravietuiasca intr-o lume a barbatilor. Nu mai are rost sa continui cu descrierea, pentra ca toata lumea a remarcat deja frumusetea si curajul doamnei Andreea Paul Vass si presupun ca va doriti sa cititi raspunsurile dansei, direct. Pe aceasta cale, echipa TONICA ii multumeste pentru timpul si sinceritatea raspunsurilor date.

 

Tonica: Cum v-ati dat seama, dupa cativa ani buni de cercetare in Academia Romana, ca functia de consilier la Administratia Prezidentiala este ceea ce va doreati?

A.P.V.: De ce consilier? Consilierii sunt „oastea tacuta” a decidentilor. Cand esti consilier ajungi sa cunosti mecanismul institutional foarte bine. Sfera decidentului implica inter-relationare preponderent politica, iar sfera consilierului implica una preponderent tehnica si administrativa. De aceea, sunt recunoscuta mai ales ca economist si abia apoi ca politician.

Asa vad eu lucrurile si, indiferent ce am incercat, asa mi-au iesit: ca sa reusesc intr-un domeniu, a trebuit sa o iau de jos. N-am obtinut nimic fara munca multa, grea si n-am obtinut nimic sarind etape pe scara profesionala.

Tonica: Dupa doi ani de consilier personal pe probleme economice al Premierului Emil Boc, ati fost avansata consilier de stat in noiembrie 2010. Simtiti ca ati ajuns la apogeul carierei?

A.P.V.: Practica guvernamentala a deschis intr-adevar o noua fila in cartea vietii mele profesionale. Noutatea majora tine de constructia propriei mele echipe, tinere doctorande dinamice si cu drag de munca. Nu simt nici pe departe ca as fi ajuns la apogeul carierei. Am inca destula energie, nu m-am blazat si aproape in fiecare zi aflu ceva nou, ceva ce nu stiam.

 

 

 

Tonica: Stim ca sunteti implicata in foarte multe proiecte, de pilda profesati ca Lector universitar la Facultatea de Relatii Economice Internationale, ca si Consilier al Premierului Emil Boc, si chiar Cercetator/Evaluator la Societatea Economica Romana (SOREC). Cum faceti fata unui program atat de incarcat?

A.P.V.: Multe din aceste proiecte s-au incheiat sau se afla in suspensie. Momentan, timpul imi este impartit intre Guvern, ASE si familie. Nu e deloc usor, dar imi place foarte mult ce fac. Prin urmare, incerc sa nu ma plang si sa-mi administrez timpul si resursele cat pot de eficient. Am norocul unor colaboratori devotati si a unei familii grozave, care ma sustine si ma incarca energetic nemaipomenit.

 

T.: De cate bariere v-ati lovit la inceputul carierei si cum ati facut fata?

A.P.V.: N-am stat sa le numar, dar au fost destule. Multe prejudecati – inevitabile, din pacate, cand esti femeie, iti place sa fii blonda si ai „tupeul” sa patrunzi pe un teritoriu considerat a fi apanajul barbatilor. Cum v-am spus, nu am primit nimic gratis.

T.: Cat de mult conteaza in viata sa ai oameni care cred cu aceeasi tarie ca si tine in realizarea unui vis?

A.P.V.: Asemenea oameni sunt decisivi. Razbati foarte greu de unul singur si nici haiducia nu are o rata prea mare de succes. Stiti cum se spune, e nevoie de doi pentru un dans… spectacolul apare, insa, cand sunt si mai multi. Si apoi, te bucuri infinit mai mult cand munca a fost una de echipa. Bucuria insasi a reusitei devine inzecita.

 

T.: Ce conteaza mai mult in viata (in cazul dvs): cat de bine iti faci meseria sau frumusetea si implicarea?

A.P.V.: Nu cred ca poti sa-ti faci bine meseria daca nu te implici. Cel putin mie nu mi-a reusit niciodata separarea si nici nu mi s-a parut credibila. Frumusetea conteaza, in unele cazuri, dar nu o gasesc foarte eficienta daca nu este dublata de alte calitati sau abilitati profesionale.

 

gallery_big-9b67cf50cd5bf84116d4T.: Sunteti o femeie frumoasa, si sunteti constienta de asta. V-a ajutat acest atu in cariera?

A.P.V.: Ma stanjeneste aceasta abordare, chiar daca este un compliment. Toate femeile sunt frumoase si vor sa auda ca li se spune acest lucru. Nu, aspectul nu m-a ajutat in cariera. Daca e sa indic un „vinovat” care s-a dovedit de folos, as da mai degraba vina pe personalitate. Am abordat domenii dominate traditional de barbati: politica si economia. Ca sa spun asa, am facut cariera, destul de greu, tocmai pentru ca, unde e cariera mea misoginismul face cariera.

 

T.: Cum va ingrijiti pielea, tenul? Frumusetea dvs. are o reteta anume…?

A.P.V.: Consider o dovada de respect pentru ceilalti sa arat ingrijit. Orice parte a corpului, inclusiv pielea, nu poate fi ingrijita altfel decat intregul corp: sport, alimentatie corecta si activitate mentala pozitiva. Iar cand prind un moment de liniste, masca de fructe si masajul imi sunt prieteni apropiati.

 

T.: Stiu ca iubiti drumetiile montane. Sa inteleg ca asa va mentineti in forma?

A.P.V.: Energia, frumusetea, lectiile de viata oferite de munte sunt extraordinare. Iesirile la munte m-au ajutat de foarte multe ori sa trec peste momente dificile, sa ma linistesc, sa-mi pun gandurile in ordine si sa-mi alimentez bateriile. La munte afli cine esti, cat de insignifiant esti de fapt, ca de altfel si ce le poate pielea celor din jur. Odata ajunsa in varful muntelui te uiti in jos si vezi lucrurile atat de mici, dar nu uiti nicio clipa ca cei de jos, uitandu-se la tine, te vad la fel de mica.

 

T.: La ce trucuri de infrumusetare apelati ca sa va mentineti frumusetea?

A.P.V.: Atentie la detalii, sport, eleganta prin simplitate, fructe multe si un sot extrem de vigilent si de exigent cu aspectul meu. Am un apetit special pentru produsele romanesti, in special la produsele ecologice, genti, incaltaminte si imbracaminte.

 

T.: Stiu ca blondul este o culoare foarte pretentioasa si greu de intretinut. Cum aveti grija de par?

A.P.V.: Am marele noroc ca nimeni din familia mea nu este fumator. In rest, este o chestiune de igiena si alimentatie si de preferinta cromatica.

 

T.: Care e cel mai pretios sfat pe care l-ati primit vreodata, si pe care l-ati si pus in practica?

A.P.V.: L-am amintit de multe ori, fiindca imi este foarte drag. „In viata trebuie sa fii atat de bun in ceea ce faci, incat si daca te fura toti, tot cel mai bun sa ramai.”

 

T.: Care sunt cele mai de pret calitati ale unui barbat, in opinia dvs?

A.P.V.: As enumera, repede, in ordine alfabetica: altruismul, curiozitatea, inteligenta, puterea de decizie, responsabilitatea, sinceritatea, umorul. Le apreciez si la femei, la fel de mult, sa stiti. In lumea asta profund misogina in care traim, inteligenta ramane cea mai apreciata, atunci cand o intalnesc.

 

T.: In ce sfatuiti cititoarele TONICA sa investeasca in aceasta iarna?

A.P.V.: In ele insele, in profesie si in familie. O carte buna, un film captivant, o muzica de calitate, o masa buna, o excursie, un cuvant frumos. Cred ca sunt cele mai bune investitii posibile. Sa facem casa buna cu educatia, cu sanatatea si cu bunul simt al lucrului bine facut, oricare ar fi acel lucru.

 

Lansare_BucurestiT.: Cum va fi anul 2012 pentru dvs.? Aveti planuri de viitor pe care ni le puteti impartasi?

A.P.V.: Va fi unul foarte, foarte greu. 2012 este un an electoral. In conditiile actuale ale economiei romanesti, ca economist, va fi extrem de dificil de gestionat tentatia unora de a se lasa sedusi de populism. Se va promite, ma tem, foarte mult, ceea ce va face viata amara profesionalistilor responsabili. Pe plan personal, mi-as dori inca un copil.

 

T.: Le puteti oferi un sfat cititoarelor Tonica?

A.P.V.: Orice vis ar avea, sa nu lase pe nimeni sa le spuna ca este imposibil. Daca nu incerci, totul este imposibil.

 

Text: Andreea Popescu