Desi multi stiu de Regina Sprancenelor, putini au reusit sa o si cunoasca! Noi am ajuns chiar pe mainile Anastasiei Soare, care ne-a povestit cum a inceput aceasta fascinanta meserie la Hollywood dezvaluindu-ne si o parte din secretele ce stau la baza tehnicii pe care ea o foloseste in pensarea si conturarea sprancenelor.
Tonica: Cum ati ajuns in America?
Anastasia Soare: Situatia era dificila in Romania in perioada comunista. Nu numai din punct de vedere al drepturilor omului, dar si conditiile de viata erau precare: nu era apa calda cand doreai, lumina se stingea dupa o anumita ora, iar mancare nu se gasea nici in frigider, nici in magazine. Pe de alta parte, eu provin dintr-o familie de macedoneni conservatori si am fost crescuta intr-un mediu foarte strict. Doream sa imi impun personalitatea, dar era foarte greu. De exemplu, mi se interzicea sa port blugi si nu aveam voie sa ma machiez.
Tonica: Stiu ca te-ai pregatit in tara inainte sa pleci spre America…
AS: Da. Am urmat o scoala de cosmetica inainte de a pleca. Stiam ca business-ul saloanelor de cosmetica este foarte dezvoltat in America si ca tratamentele de fata si metodele de epilat Europene sunt foarte cautate. Astfel am hotarat sa termin cursurile in Romania. Si in ziua de azi cele mai cautate tratamente de fata in America sunte cele europene care de fapt chiar se numesc « European Facials ».
Tonica: Ce ai facut atunci cand ai ajuns in America?
AS: Primul lucru a fost sa-mi iau carnetul de conducere. In Los Angeles se conduce peste tot si a fost absolut necesar. Apoi mi-am luat licenta de esteticiana ca sa ma pot angaja. Din fericire am gasit de lucru foarte repede intr-un salon in zona de vest a Hollywood-ului (cartierul vecin de Beverly Hills). As putea spune ca am fost foarte norocoasa din moment ce nu este usor sa-ti gasesti un serviciu intr-o tara straina fara a cunoaste limba.
Tonica: Cum ti-ai gasit de lucru?
AS: Aveam o prietena foarte buna, romanca, care lucra la un salon. Ea urma sa intre in concediu de materninate si m-a rugat sa o inlocuiesc pentru acea perioada. Patronii salonului m-au placut si am ramas ca angajata.
Tonica: Cand ai plecat in America doareai sa ramai cu orice pret acolo?
AS: Categoric nu! Ideea a fost tot timpul de a ne intoarce in Romania. Nu ne-a placut deloc America, cel putin la inceput, ne-a fost foarte greu sa ne integram!
La patru luni dupa ce am ajuns in America ne-am decis sa ne intoarcem in tara, dar Romania era inca in mijlocul acelei Revolutii si situatia in tara era instabila. Asadar, ne-am hotarit sa mai asteptam cateva luni sa vedem daca se linistesc apele in Romania.
Tonica: Apoi ce ai facut?
AS: Dupa aceasta perioada situatia tot nu s-a imbunatatit. Era un haos total in Romania, cu mineriade si proteste publice aproape zilnic. Nimeni nu stia ce o sa se-intample de la zi la zi. Asa ca nu am avut de ales decat sa raman in America si sa ma specializez intr-o profesie.
Tonica: Cum ti-ai deschis afacerea?
AS: La inceputul anului 1997 inca lucram intr-o camera inchiriata intr-un salon foarte cunoscut in Hollywood. Clientela mea devenise atat de extinsa incat nu mai puteam face fata singura intr-o camera si m-am hotarat sa caut un spatiu mai mare pe care sa-l pot transforma intr-un salon. Am gasit spatiul, am renovat intr-un timp foarte scurt si am deschis salonul meu, Anastasia Beverly Hills, in Aprilie 1997.
Tonica: Cum ti-a venit ideea de a face o afacere din sprancene?
AS: Majoritatea clientelor veneau la mine pentru tratamente de fata si epilat. Din moment ce pensarea sprancenelor nu era oferita in saloanele de aici in acea perioada, am inceput sa le recomand acest serviciu clientelor si le ceream permisiunea de a le pensa chiar eu. Cand i-am arcuit sprancele lui Cindy Crawford i-au placut atat de mult incat m-a recomandat tuturor prietenelor ei fotomodele. Astfel cerintele au inceput sa creasca si am inceput sa ma axez mai mult pe sprancene.
{besps}anastasiasoare|width=405|height=405{/besps}
Tonica: A fost vreun moment cand te-ai reintors in Romania cu scopul de a ramane?
AS: In 1994 a fost un cutremur foarte cumplit in Los Angeles si m-am speriat atat de tare incat m-am gandit sa las totul si sa ma intorc acasa. In vara anului 1995 am stat o luna in Romania, dar nu m-am mai putut reacomoda si atunci am renuntat la ideea de a ma reintoarce acasa.
Tonica: Cat de des este bine sa ne pensam sprancenele?
AS: Eu recomand clientelor sa se programeze la fiecare 3 saptamani. Dar bineinteles depinde cat de repede iti creste parul. In general este bine ca firul de par sa fie crescut indeajuns pentru a putea fi smuls din radacina.
Tonica: Cum reusiti sa oferiti doamnelor sprancenele ideale si acasa?
AS: Cu acest scop am creat o trusa care are toate produsele necesare (aceleasi care le folosesc in salon) pentru a-ti mentine sprancenele acasa. Aceasta trusa contine si un DVD cu instructiuni de utilizare. In principiu, se stabileste forma cu ajutorul celor trei puncte (care dau o “proportie de aur” potrivita fiecarei fete) si a sabloanelor. Apoi se penseaza tot ce este in afara sablonului, se foloseste pudra pentru a da o definitie si a completa spatiile goale, gel de sprancene pentru a fixa in loc firele de par si pudra, si un creion de culoare nud care se aplica exact sub linia sprancenelor pentru a obtine o definitie si mai precisa.
Tonica : Ce insemna “Proportia de aur”?
AS: “Proportia de Aur” este o proportie geometrica care se gaseste peste tot in Natura (de exemplu in modul in care frunzele sunt aranjate pe o creanga), dar si in opere de arta si arhitectura din timpuri foarte vechi. Aceasta proportie a fost redescoperita de artisti si oameni de stiinta in timpul Renasterii, precum Leonardo Da Vinci, si multe opere de arta din acea perioada au fost create pe baza acesteia, pentru a ilustra un echilibru natural. In mod similar, sprancenele pot fi arcuite in asa fel incat sa creeze un efect frumos, ideal dar relativ la proportiile particulare ale fiecarei fete. Modul usor pentru a defini o spranceana in acord cu “proportia de aur” este urmatorul: pentru a stabili inceputul sprancenei se traseaza o linie imaginara verticala din mijlocului narii pana la inceputul sprancenei respective; a doua linie imaginara se traseaza de pe varful nasului prin mijlocul ochiului pentru a determina punctul cel mai inalt de pe spranceana; a treia linie imaginara, care determina coada sprancenei, incepe de pe marginea exterioara a narii si trece prin punctul exterior al ochiului respectiv. Pensarea poate incepe numai dupa ce se defineste acesta structura.
Tonica: Cate tipuri de sprancene exista?
AS: Fiecare set de sprancene, cu arcuire ideala, va avea o forma definita de celelalte trasaturi ale fetei, in special de pozitia relativa a nasului si al ochilor. Deci cate fete, atatea sprancene.
Tonica: Ce facem daca le avem foarte rare si subtiri?
AS: Pentru a stimula cresterea parului sprancenelor am creat un produs special. Este un gel care contine proteine si se recomanda a fi utilizat dimineata si seara. Intre 3 si 4 saptamani se pot vedea rezultate. In acelasi timp se poate folosi pudra sau un creion de sprancene pentru a completa locurile goale din sprancene.
Tonica: Cat de importante sunt sprancenele pentru fizionomia noastra?
AS: As putea spune ca sprancenele sunt cele mai importante. Sunt ca o rama, iar daca rama nu se portiveste tabloul nu-si arata adevarata frumusete. Sprancenele exprima foarte multe emotii si de accea este foarte important ca forma lor sa fie in balanta cu celalalte trasaturi.
Tonica: Care este motto-ul dupa care te ghidezi in viata?
AS: Sa fii increzator in puterile tale, sa incerci sa faci tot ce-ti pui in minte fara a te abate de la acel tel.
Text: Cristina Cojucar