Analizele medicale preventive

controlul_medical_sursa_shutterstockControlul medical preventiv reprezinta o evaluare a riscului de imbolnavire cu ajutorul testelor screening, dublat de anumite vaccinari dar si de sfaturi cu privire la un stil de viata sanatos oferite de medic.

Este un consult diferit de vizita la medic pentru o anumita durere (cum ar fi de exemplu o durere de spate). Controlul medical preventiv se face cu scopul de a va mentine starea de sanatate si de a identifica din timp anumite afectiuni care ulterior sa fie tratate mai usor.

Exista recomandari specifice in functie de varsta. De asemenea, intervalele de timp recomandate se refera la persoanele sanatoase, cu risc mediu de imbolnavire. Vorbiti cu medicul de familie despre  testele sau imunizarile de care aveti nevoie.

TESTE SCREENING
Testarea vederii, auzului si ingrijirea cavitatii bucale
•  Dintii si gingiile
– Mergeti la dentist o data sau de doua ori pe an
– Periati-va dintii dupa mese cu o periuta care sa nu raneasca gingiile
– Folositi pasta de dinti cu fluor
– Mancati dulciuri putine, mai ales intre mese
– Nu fumati!
•  Auzul
Scaderea auzului este una din cele mai frecvente probleme de sanatate; riscul creste dupa varsta de 50 ani. Va puteti da seama daca aveti o problema de auz daca faceti eforturi pentru a intelege o conversatie sau daca dati prea tare radioul sau televizorul, fapt care ii deranjeaza pe cei din jur.
•  Vederea
Persoanele peste 45 ani se confrunta cu probleme legate de vedere mai frecvent decat cele tinere. Incepand cu varsta de 65 ani, este bine sa mergeti la oftalmolog regulat.

DEPISTEAZA DIN TIMP
•  Hipertensiunea arteriala
Tensiunea arteriala (TA) marita  poate duce la o boala de inima, accidente vasculare cerebrale sau afectiuni renale. Este mai frecventa dupa 45 ani. Exercitiile fizice si o alimentatie sanatoasa sunt doua modalitati prin care puteti controla tensiunea arteriala. In cazul in care TA nu are valori normale, exista medicamente care sa ii regleze valoarea.
Masurati-va TA la fiecare 2 ani daca valorile sunt mai mici de 120/80 mm Hg si la fiecare an daca valorile sunt cuprinse intre 120 – 130 / 80 – 90 mm Hg.
•  Valori crescute ale colesterolului
Prea mult colesterol poate duce la blocarea vaselor de sange fiind o cauza majora de aparitie a unei boli de inima. Pentru a scadea nivelul de colesterol si a-l mentine in limite normale trebuie sa mancati sanatos, sa va controlati greutatea si sa faceti miscare.
Masurati-va nivelul de colesterol incepand cu varsta de 45 ani (sau de la varsta de 20 ani daca aveti si alti factori de risc: sunteti fumatoare, aveti diabet zaharat, hipertensiune arteriala sau in familie exista persoane bolnave de inima).
•  Diabet zaharat
Diabetul este o afectiune caracterizata prin complicatii ce apar in timp: boli cardiace si renale, pierderea vederii, accidente vasculare cerebrale, amputarea piciorelor etc. Diabetul zaharat tip II (non-insulinodependent) apare de obicei dupa varsta de 45 ani. Miscarea, dieta sanatoasa si mentinerea greutatii normale pot scadea riscul dumneavoastra de  a face DZ.
Incepand cu 45 ani si apoi la fiecare trei ani, masurati-va nivelul de glucoza din sange daca aveti hipertensiunea sau colesterolul crescut.
•  Osteoporoza
Osteoporoza sau „subtierea oaselor” permite ca acestea sa se rupa mult mai usor. Apare mai frecvent dupa menopauza, deoarece organismul produce mai putin estrogen (un hormon care protejeaza oasele). Un test care masoara densitatea osoasa (densitometrie) poate determina daca oasele dumneavoastra sunt predispuse la fracturi. In acest caz, medicul poate sa va recomande un anumit medicament care sa reduca riscul de fractura.
Femeile peste 65 ani ar trebui sa faca acest test (osteodensitometria). Daca aveti intre 60 – 64 ani si sunteti slaba (mai putin de 70 kg) ar trebui sa faceti acest test incepand cu varsta de 60 ani.
•  Cancerul colorectal
Este al doilea ca frecventa, dupa cancerul de plamani. Daca este descoperit din timp poate fi tratat. Exista mai multe teste care se pot folosi separat sau  in combinatie recomandate dupa 50 de ani.
•  Cancerul de san
Este cel mai comun tip de cancer la femeie. Incepand cu varsta de 40 ani, riscul dumneavoastra de a face cancer de san creste, fiind cu atat mai mare daca mama sau sora au avut aceste tip de cancer
Dupa 40 de ani se recomanda o mamografie o data pe an sau o data la doi ani.
•  Cancerul cervical
Toate femeile care sunt sau au fost active sexual sunt la risc de  a face cancer cervical. De aceea, fiecare femeie care este activa sexual sau are peste 21 ani ar trebui sa-si faca un test Papanicolau la fiecare trei ani.

VACCINARI
Puteti preveni anumite boli vaccinandu-va.
•  Vaccinarea impotriva rubeolei
Este foarte importanta, in special pentru femeile care vor sa aiba copii. Daca in timpul sarcinii faceti rubeola, puteti sa pierdeti sarcina sau copilul se poate naste cu malformatii.
•  Vaccinarea impotriva tetanosului
Cele mai multe persoane au nevoie de o vaccinare la 10 ani.
•  Vaccinarea impotriva gripei
Aceasta se recomanda mai ales celor cu boli cronice, HIV/ Sida si celor care lucreaza cu persoane bolnave.
•  Vaccinarea impotriva pneumoniei
Se recomanda dupa varsta de 60 ani (sau inainte, daca aveti o boala cronica sau cancer).
•  Vaccinarea impotriva hepatitei B
Vorbiti cu medicul pentru a vedea daca aveti nevoie de acest tip de vaccin (in cazul in care aveti contact sexual cu mai mult de un partener, ati avut o boala cu transmitere sexuala in urma cu 6 luni etc.)

Text: Dr. Ileana Andreescu
Medic specialist pneumolog
Underwriting Manager
Medicover