An Nou, rezolutii noi la job!

A mai trecut un an, iar la sfarsit de decembrie, tragem linie si evaluam anul ce a trecut. Din punct de vedere al carierei, ne putem afla in una din cele doua situatii: ori suntem nemultumiti de cariera noastra si atunci trebuie sa facem neaparat o schimbare, ori suntem multumiti dar ne dorim sa continuam imbunatatindu-ne activitatea in noul an. In ambele cazuri trebuie sa punem la punct o strategie si sa incepem sa stabilim o serie de obiective de indeplinit.

La sfarsitul anului, alegem sa ne evaluam cariera, jobul si pe noi in cadrul acesteia, sa determinam gradul de satisfactie pe care-l simtim, sa identificam daca este ceea ce ne dorim sa facem zi de zi sau daca mergem inainte din inertie. Venitul sau salariul este in concordanta cu efortul depus si pozitia in cadrul firmei? Daca raspunsurile sunt pozitive si ne simtim bine din punct de vedere profesional este situatia ideala. Daca nu, trebuie sa vedem ce avem de rezolvat in viitor.



7 lucruri pe care trebuie sa le faci

Iata ce te va ajuta sa iti imbunatatesti viata la job, dar si parcursul profesional in noul an:

  1. Actualizarea CV-ului pentru o noua angajare care ar putea sa apara, profitand de prospetimea informatiilor, in paralel cu actualizarea listei personale de realizari si a listei de contacte. Lista va fi completata la capitolul „abilitati” cat si la capitolul „invatare”. Iar evaluarea personala v-a trebui sa includa raspunsurile la intrebarile ce mai am de dobandit, ce mai am de invatat? Ce ma inspira si am identificat la un coleg, care are o reusita mai buna decat a mea? Daca ne putem completa CV-ul si cu o noua certificare profesionala, este cu atat mai bine.
  1. Extinderea retelei de cunostinte in domeniul in care activam, inscrierea la cursuri de specializare, programarea participarii, ca vorbitor sau doar ca auditor, la o conferinta sau sa ne alaturam unor grupuri pe Linkedin. Neaparat trebuie sa facem update profilului de pe Linkedin si sa ne asiguram ca toate realizarile noastre din anul care a trecut sunt actualizate.
  1. Sa facem networking: in cadrul unor intalniri specializate sau, daca nu avem posibilitatea sau disponibilitatea necesara, macar sa incercam sa intalnim o persoana noua in fiecare luna, cu care sa dezvoltam noi relatii profesionale. Acest lucru ne va ajuta sa gasim noi oportunitati si sa fim mai conectati la industria in care lucram.
  1. Sa fim mai productivi prin aplicarea unor tehnici deja consacrate sau sa gasim metode noi prin care sa economisim timp, sa optimizam o activitate sau sa facem lucrurile mai bine.
  1. Sa facem cateva lucruri pentru a ramane sanatosi la locul de munca. Putem incepe cu pauzele de cateva minute facute dupa fiecare ora de lucrat la calculator, cu renuntarea la lift si urcarea sau coborarea scarilor, asigurarea unui pranz sanatos si atentia acordata hidratarii in orele de munca.
  1. Citirea unei carti despre dezvoltarea profesionala sau despre motivarea la locul de munca este bine-venita fie si doar pentru ca ne poate modifica perspectiva sau obiceiurile personale care au intrat intr-o anumita rutina si nu ne mai sunt de ajutor.
  1. La fel ca si curatenia pe care o facem acasa in dulapuri si sertare, o stergere a fisierelor vechi care nu ne mai sunt de folos din calculator sau o mai buna organizare a acestora ne este intotdeauna de folos. Actiunea se poate extinde si asupra e-mail-ului.

Text: Bianca Badescu