De fiecare dată când ne bronzăm, ne-am dori ca bronzul să rămână pe pielea noastră cât mai mult timp. Ca să avem ce păstra însă, întâi trebuie să ne asigurăm că ne-am bronzat sănătos, corect şi fără linii inestetice.
Ca să ne bronzăm uniform şi pentru o durată mai lungă de timp, trebuie să începem cu exfolierea pielii pentru a îndepărta celulele moarte. Bronzarea trebuie făcută progresiv, cu expuneri scurte la soare. Straturile de bronz se vor aşeza succesiv pe piele şi vor rezista mai mult. În timpul expunerii la soare trebuie să consumăm multe lichide, să ne protejăm pielea de razele UV cu creme speciale, iar apoi să ne hidratăm pielea cu loţiuni după plajă.
Odată ce ne-am asigurat un bronz perfect, vom avea grijă să-l menţinem un timp cât mai îndelungat, urmând câteva sfaturi:
1. Menţinerea unei pieli hidratate utilizând loţiuni de corp hrănitoare şi folosirea în continuare a unei creme cu protecţie solară pe faţă, dar şi pe celelalte zone ale corpului. O piele hidratată va menţine mai mult bronzul natural cu aspect neted, iar o piele uscată va da bronzului un aspect crăpat sau ars. După duș sau de fiecare dată când pielea este uscată, vom aplica un hidratant care să conţină aloe vera sau ulei de migdale. Temperatura apei de la duș trebuie să fie mai scăzută ca de obicei iar sauna evitată.
2. Este indicat să evităm epilatul cu ceară, deoarece aceasta poate desprinde stratul superior al pielii, eliminând bronzul. Folosirea lamei de ras poate usca pielea, însă este o idee mai bună cu condiţia să folosim o cremă hidratantă de bărbierit, urmată de o hidratare cu o cremă.
3. Ca un bronz frumos să nu degenereze într-un bronz ars, trebuie să utilizăm o protecţie solară pe toate părţile expuse cu factor înalt, să optăm pentru mâneci lungi şi pălării cu boruri largi. Atunci când ești la plajă, aplică loțiunea pentru protecție solară de mai multe ori, acest lucru nu te va impiedica să te bronzezi, ci va preveni arderea pielii și descuamarea ei după bronzare.
4. Profită de fiecare zi însorită de toamnă și stai măcar 15 minute la soare, astfel îți vei întreține bronzul pentru o perioadă mai lungă. Chiar dacă soarele nu mai are aceeași intensitate, bronzul va fi vizibil și va dura mai mult. Este de preferat să alegi bronzul de munte, deoarece este mult mai puternic decât cel de mare și se menține mai mult timp.
5. Alegerea albului şi a culorilor deschise în vestimentaţie va face ca bronzul să pară mai închis decât este.
6. Menţinerea hidratării prin băutul unui pahar de apă la intervale de 2-3 ore va menţine bronzul mai mult timp.
7. Alimentaţia trebuie îndreptată spre fructe şi legume care conţin beta – caroteni (morcovi, cartofi dulci, caise şi mango), roşii, avocado, seminţe de dovleac care conţin vitamina A şi alimente care conţin tirozina (produse din soia, carne de curcan, brânză de vaci, somon, albuş de ou, migdale) care ajută la producţia de melanină şi la menţinerea bronzului un timp mai îndelungat.
Atenție! Nu folosi loţiuni şi pilule care promit că intensifică bronzul!
Acestea au la bază tirozinază și derivați ai acesteia care pot fi periculoşi. În schimb, cremele autobronzante sunt sigure pentru piele şi pot completa bronzul. Chiar dacă optezi pentru unele cu factor de protecţie, nu renunța la crema de protecţie solară.