Pe cât este de veche știința Feng Shui, pe atât este de actuală, frumoasă și ușor de adaptat vieții moderne în stilul amenajare Feng Shui contemporan. Iar unii dintre designerii români nu au întârziat să se orienteze în această direcţie, să îşi certifice informaţiile acumulate şi să le pună în practică această variantă de amenajare Feng-Shui contemporan.
Acesta este şi cazul Ramonei Trăistaru, de la Inova Design, care şi-a făcut deja un nume în domeniul atât de competitiv al designului interior. Şi care are deja la activ câteva proiecte finalizate de amenajări de interior după regulile de amenajare Feng Shui contemporan, după ce în 2020 şi-a obţinut certificarea IFSA (International Feng Shui Association) de Consultant Feng Shui & Astrologie chineză.
Cum ne poate influenţa Feng Shui viaţa de zi cu zi
Tonica: Ce este Feng Shui (bineînţeles cu varianta de amenajare Feng Shui contemporan) și cum ne poate influența în viața de zi cu zi?
Ramona Trăistaru: Feng Shui denumește știința care se ocupă cu studierea din punctul de vedere energetic al spațiului în care locuim. De asemenea, acesta oferă și soluțiile optime pentru a ne simți și trăi bine în acest spațiu . Această cunoștere ne ajută, așa cum spuneam, să trăim/lucrăm cât mai inteligent în casa/apartamentul/biroul nostrum, pentru a beneficia de armonie în cele mai importante planuri ale vieții: financiar, relațional , profesional și al sănătății. Iar Feng Shui contemporan transpune toată această ştiinţa în conformitate nu normele şi condiţiile de viaţă din epoca modernă.
Feng Shui contemporan – între mit sau adevăr
Tonica: Care sunt miturile referitoare la Feng Shui atunci când vine vorba de design interior?
Ramona Trăistaru: Unul din miturile cele mai des întâlnite are legătură cu faptul că amenajare Feng Shui-ul este în strânsă legătură cu integrarea unor obiecte specifice culturii asiatice (de exemplu statuetele și sculpturile, cum ar fi dragonii, broaștele țestoase, elefanți și alte animale), ceea ce ar crea o incompatibilitate cu o amenajare de feng shui contemporan și specifică zonei geografice europene, sau pur și simplu o incompatibilitate cu preferințele estetice ale clienților.
Un alt mit pe care l-am sezizat este acela că o amenajare Feng Shui (fie el şi amenajare Feng Shui contemporan) este integrată doar de persoanele cu credințe alternative. Fiind o știință care provine din zona Asiei, cu o cultură diferită de cea europeană, poate părea că este incompatibilă din acest punct de vedere.
Alt mit pe care l-am întâlnit este legat de faptul că o amenajare Feng Shui contemporan implică schimbări majore în design-ul interior. Nu este întotdeauna nevoie să faci schimbări majore în designul interior pentru a îmbunătăți fluxul de energie într-un spațiu. Amenajare Feng Shui este un concept holistic care vizează armonia și echilibrul în întregul spațiu.
Tonica: Care sunt așteptările clienților atunci când vin să solicite o amenajare Feng Shui (amenajare Feng Shui contemporan)?
Ramona Trăistaru: În general, așteptările clienților pot varia în funcție de nevoile și obiectivele individuale. Printre acestea aș enumera: intenția de a locui într -un spațiu care să fie armonios și din punct de vedere energetic, îmbunătățirea relațiilor, creșterea prosperității,
Tonica: Sunt clienți care solicită doar consultanță în domeniu pentru amenajare Feng Shui contemporan?
Ramona Trăistaru: Da, există clienți care doresc doar o consultanță/evaluare feng shui a spațiului. Aș spune că procentul este mai mare doar pe consultanță pe amenajare Feng Shui contemporan vs design interior care integrează evaluarea feng shui.
Proiecte de amenajare la distanţă
Tonica: Poți face doar proiecte de amenjare Feng Shui contemporan care să poată fi implementate ulterior doar de proprietar? (De exemplu în cazul în care clientul este din altă zona a țării, mai îndepărtată și este evident că tu și echipa ta ați avea probleme legate de distanță pentru implementare)
Ramona Trăistaru: Da, este posibil să se creeze proiecte de amenajare Feng Shui contemporan care pot fi implementate ulterior doar de către proprietar. Se poate lucra cu proprietarii pentru a dezvolta un plan de amenajare care să se potrivească cu nevoile, preferințele și posibilitățile lor.
Proiectul include: consultanță și recomandări, planuri și schițe, ghid de implementare, sesiuni și consultanță ulterioară, după ce s au implementat recomandările inițiale.
Este important de menționat că succesul unui proiect de amenajare Feng Shui contemporan depinde în mare măsură de angajamentul și colaborarea proprietarilor în implementarea recomandărilor.
Amenajare “pe bucăţi”?
Tonica: Poți face un proiect doar pentru o camera dintr -un apartament sau dintr-o casă mai mare?
Ramona Trăistaru: face un proiect de amenajare Feng Shui contemporan doar pentru o camera este posibil, în sensul că tratăm camera la nivel micro. Este o variantă care se folosește atunci când se constată că energiile camerei (în contextul întregului spațiu) nu sunt chiar cele mai bune. Se face o evaluare separată a camerei , alegându -se cele mai optime zone (pe principiul “ fă rai din ce ai”). Eu o folosesc doar pentru aceste situații.
Evit și nu recomand că evaluarea feng shui să se facă doar pe anumite zone.
De ce informaţii este nevoie
Tonica: Cum decurge o ședința de brief cu proprietarul unui spațiu care solicită o amenajare Feng Shui contemporan? De ce informații ai nevoie pentru o amenajare Feng Shui?
Ramona Trăistaru: O ședință de brief cu un client care solicită o amenajare Feng Shui este un moment important în procesul de înțelegere a nevoilor, dorințelor și obiectivelor, în ceea ce privește spațiul său. Infomațiile de care avem nevoie sunt legate de: obiectivele și așteptările sale, ce își dorește să obțină din această experiență, de stilul de viață și preferințele personale, despre istoricul și prolemele existente, despre constrângeri și buget.
Tonica: Care sunt așteptările acestor clienți ? Îți cer ceva în mod specific?
Ramona Trăistaru: Așteptările clienților care solicită o consultanță de amenajare Feng Shui contemporan pot varia în funcție de nevoile și obiectivele individuale. Cu toate acestea , există câteva așteptări comune pe care clienții le pot avea atunci când solicită o astfel de consultanță. Clienții doresc adesea să înțeleagă cum să îmbunătățească circulația energiei pozitive și să minimizeze energiile negative în jurul lor. Sau cum să îmbunătățească relațiile personale/profesionale, sau cum pot atrage prosperitatea și norocul în viața lor.
Credit foto: Ana Dumitru