Alunitele: semnale de alarma!

Cum ne dam seama daca o alunita este normala sau are risc de a deveni cancerigena? Cum ne putem proteja de aparitia alunitelor? Ce facem atunci cand rupem o alunita? Sunt multe intrebari pe care ni le punem legat de acest subiect, la fel cum sunt si multe mituri care circula pe internet si ne deruteaza. Asa ca am apelat la un specialist care sa ne lamureasca in aceasta privinta – dr. Oana Spanu, medic specialist dermato-venerologie (www.oanaspanu.ro).



TONICA: Cand pot deveni periculoase alunitele si cum le evaluam?

Dr. Oana Spanu: Nevii pigmentari, cunoscuti de toata lumea drept alunite, pot sa fie formatiuni benigne, fara niciun fel de risc, formatiuni precursoare tumorale sau tumori de piele. De aceea, este foarte important ca macar o data pe an sa evaluam aceste alunite la dermatolog. De asemenea, pacientul poate sa observe cu ochiul liber acasa daca de la o luna la alta sau de la un an la altul s-au modificat anumiti parametrii la petele pe care le are pe piele. Daca s-au modificat dimensiune, culoare (dintr-un maro deschis s-a transformat intr-un maro inchis toata alunita sau o anumita zona) sau a captat o culoare rosiatica, sau ulcereaza, face crusta, se exfoliaza, apare sub forma de rana, trebuie mers la medicul dermatolog si evaluata leziunea.

Indiferent de varsta, s-a constatat ca expunerea la soare reprezinta un factor de risc extrem de important in agravarea acestor forme de tumori cutanate.

T: Ne pot proteja cremele cu FPS de aparitia alunitelor?

Este foarte importanta absenta expunerii exagerate la soare, sa ne expunem cu masura! Cremele de fotoprotectie trebuie aplicate la un interval de 1-2 ore vara, dar aceste produse nu ne protejeaza 100% de ultraviolete si de acest risc de a dezvolta un cancer de piele. Si atunci ne protejam si cu imbracaminte protectoare, cu palarii si cu ochelari de soare.

T: Exista vreo diferenta intre alunitele maro si cele rosii?

Exista diferente. Chiar si alunitele maro pot sa nu fie alunite. Asadar este necesar ca macar o data un dermatolog sa ne evalueze pielea. Asa zisele alunite pot fi leziuni virale cutanate de tip papiloame sau asa cum sunt cunoscute popular – negi. Ruperea sau traumatizarea acestora nu reprezinta niciun pericol.

T: Ce facem atunci cand rupem o alunita?

Unei alunite (posibil precursor de leziune tumorala), prin traumatism, ii putem accelera evolutia. O leziune benigna in schimb, prin traumatism, nu se va transforma niciodata intr-o leziune maligna, in cancer. Daca rupem o alunita ar trebui sa ne prezentam la medic, de obicei se recomanda excizarea leziunii restante, a bazei acelei alunite. Si se prefera si examenul histopatologic.

T: Excizarea alunitelor poate fi periculoasa?

Se spune ca indepartarea de catre medic a unei alunite te expune la un risc mai mare de a face cancer de piele. Exclus! Evaluarea alunitelor a devenit extrem de facila, extrem de la indemana dermatologului, nu presupune niciun traumatism pentru pacient, este pur si simplu o fotografiere in contact direct cu pielea pacientului, dupa care se analizeaza computerizat fiecare leziune in parte.

Text: Bianca Badescu