Untul este un ingredient ce joaca un rol deosebit de important la prepararea retetelor preferate de prajituri, paine, paste etc. Insa atunci cand folosim prea mult unt, acest lucru poate deveni o problema. Grasimea din unt este, de obicei, saturata, acea grasime care infunda arterele si creste nivelul de colesterol „rau” – LDL, un factor ce contribuie la aparitia bolilor de inima. Pentru cei care incearca sa micsoreze nivelul colesterolului „rau” – LDL, Asociatia Americana a Inimii recomanda ca aportul de grasimi saturate sa se incadreze intre 11 si 13 grame pe zi, ceea ce inseamna ca doua linguri de unt reprezinta mai mult decat limita permisa. Consumul de unt ar trebui sa fie ocazional, insa din fericire exista ingrediente care pot inlocui cu succes untul in retetele favorite si nu numai.
Uleiul de masline
Din ce in ce mai multe persoane au inceput sa foloseasca uleiul de masline in salate, la prepararea fripturilor etc. Dar daca am incepe sa utilizam uleiul de masline chiar si atunci cand coacem un anumit fel de mancare? Uleiul de masline poate inlocui cu succes untul in sosurile pentru paste si piureurile de cartofi. Uleiul de masline contine grasimi nesaturate, sanatoase.
Iaurtul grecesc
Atunci cand incerci sa adaugi proteine si un ingredient care sa fragezeasca anumite produse de patiserie fara foarte multe calorii si grasimi, iaurtul grecesc este o varianta foarte buna. Iaurtul grecesc confera o textura pufoasa painii si prajiturilor si contine foarte putine proteine. In plus, iaurtul grecesc este delicios.
Avocado
Daca obisnuiesti sa consumi unt pe painea prajita dimineata, poti face acelasi lucru si cu avocado. Fructele de avocado contin fibre, vitamina K si potasiu. Desi este bogat in grasimi, este vorba despre grasimi monosaturate, acele grasimi bune pentru inima care ajuta la scaderea colesterolului „rau” – LDL si la cresterea nivelului de colesterol „bun” – HDL. Iar cu ajutorul fructelor de avocado, poti gati nenumarate feluri de mancare.
Piureul de dovleac
Prajiturile cu cafea si briosele pot fi foarte bine gatite cu piure de dovleac in loc de unt. Nu numai ca vei beneficia de nutrienti precum vitamina K, potasiu, fibre, dar gustul va fi unul foarte bun. Piureul de dovleac poate fi adaugat in reteta de mamaliga pentru un gust imbogatit, in diverse combinatii cu banane, scortisoara, lapte de soia, in cheescake-uri, in aluatul de clatite sau in prajitura numita negresa.
Sosul de mere
Sosul de mere este potrivit pentru produsele dulci de patiserie. Pentru a inlocui untul, trebuie sa se adauge cantitati egale de sos de mere. Sosul de mere fragezeste aluaturile, contine fibre, iar consumul de calorii este redus. Ce spui despre aceasta alternativa sanatoasa?
Untul de arahide sau de migdale
Daca esti in cautarea unui topping perfect pentru a-l adauga pe deasupra unui covrig sau a unei briose, untul de arahide sau de migdale reprezinta o alegere foarte buna. Acest tip de unt contine potasiu, fibre si grasimi sanatoase pentru inima si, spre deosebire de untul clasic, prezinta beneficii nutritionale. Peste aceste tipuri de unt se pot adauga felii de banane sau capsuni pentru un gust proaspat.
Text: Ruxandra Dumitrescu