Alimentatia este esentiala pentru o inima sanatoasa si tocmai de aceea trebuie sa avem grija la ceea ce consumam. Alimentele care mentin inima sanatoasa sunt acelea care tin loc de sare, zahar si grasimi. Pentru ca vreau ca, pentru moment, sa uiti de suplimente nutritive, medicamente sau terapii, iti spun cu mana pe inima ca alimentele ne ofera tot ce avem nevoie pentru o inima sanatoasa.
Citeste mai departe care sunt alimentele pe care trebuie sa le consumi pentru combaterea bolilor de inima, a accidentului vascular cerebral, a colesterolului rau si a diabetului.
- Fasole neagra
Fasolea neagra reprezinta un panaceu pentru inima datorita valorii sale nutritive, inclusiv pentru continutul sau de acid folic, antioxidanti, magneziu, fibre si ajuta la controlul colesterolului si la mentinerea nivelului de zahar din sange.
Sfat: Conservele cu fasole neagra sunt o optiune pentru supe si salate. Atentie insa, fasolea din conserve trebuie spalata bine inainte de a fi consumata pentru a elimina sodiul suplimentar.
- Vin rosu
Daca obisnuiesti sa bei alcool ocazional, vinul rosu poate fi o alegere sanatoasa pentru inima. Resveratrolul si catechinele, doi antioxidanti din vinul rosu, pot proteja peretii arterelor. Alcoolul poate stimula, de asemenea, HDL-colesterolul bun.
Sfat: Nu depasi un pahar pe zi – femei, doua pahare – barbati. Alcoolul poate cauza probleme persoanelor care fac tratament medicamentos. Prea mult alcool dauneaza inimii.
- Somon
Un aliment de varf pentru sanatatea inimii, somonul este bogat in omega-3 EPA si DHA. Omega-3 poate reduce riscul de tulburari cardiace si tensiunea arteriala. Consumul de somon scade, de asemenea, nivelul trigliceridelor din sange si reduce inflamatia. American Heart Association recomanda doua portii de somon sau peste gras o data pe saptamana.
Sfat: Coace pestele in folie si presara deasupra ierburi si legume.
- Ulei de masline extravirgin
Uleiul de masline este foarte sanatos pentru organismul uman, reducand posibilitatea aparitiei diverselor dureri, a bolilor de inima si a tensiunii prea ridicate. Atunci cand uleiul de masline inlocuieste grasimile saturate (cum ar fi untul), acesta poate ajuta la scaderea nivelului de colesterol. Polifenolii pot proteja vasele de sange. Uleiurile virgine si extravirgine sunt esentiale pentru o astfel de dieta, deoarece contin cel mai ridicat nivel de fenoli. Fenolii sunt compusi cu abilitati antiinflamatorii, antioxidante si anticoagulante si, potrivit cercetatorilor spanioli, reprezinta cheia pentru reducerea riscului atacurilor de inima.
Sfat: Utilizeaza uleiul de masline in salate, la mancare.
- Nuci
O mana mica de nuci pe zi poate reduce nivelul colesterolului si inflamatia in arterele inimii. Nucile sunt bogate in omega-3, grasimi mononesaturate si fibre. Beneficiile vin mai ales atunci cand nucile inlocuiesc grasimile rele, cum ar fi cele cu un numar ridicat de calorii.
Sfat: O mana de nuci are aproape 300 de calorii. Uleiul de nuci poate fi utilizat in sosuri pentru salate.
Text: Andreea Popescu