Alina Vîlcu: “Nu yoga mi-a schimbat viaţa, ci oamenii pe care i-am cunoscut acolo”

Pe Alina Vîlcu o ştim cu toţii de la emisiunea „Visuri la Cheie”, de pe PRO TV, însă puţini o cunoaştem pe arhitectă în viaţa sa de zi cu zi. De exemplu, pe lângă design de interior, Alina este o mamă cool, care ascultă muzică electro funk şi deep house, face meditație, yoga, călătoreşte mult, iubeşte moda şi mâncarea thailandeză.

Absolventă a Institutului de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu, din Bucureşti, vedeta PRO a ajuns să lucreze câţiva ani în publicitate, după care s-a întors la vechea ei iubire, arhitectura. 

Zilele trecute am stat de vorba cu Alina pentru a afla mai multe despre ea, dincolo de barierele micilor ecrane. Am aflat care sunt secretele ei pentru a se menţine cu tonusul ridicat, dar şi care sunt magazinele de haine pe care le frecventează cel mai des.



Află totul despre Alina Vîlcu din interviul următor

Cum ţi-ai descoperit pasiunea pentru arhitectură şi pentru design-ul de interior?

„Cred ca m-a descoperit ea pe mine și nu a fost un moment anume. Este ca o relație construită în timp, în care depășești momente de nesiguranță, te cerți și te împaci, te bucuri de reușite și îți descoperi capabilități noi. Practic, am ajuns să îmi iubesc munca, să devină vocație, după ce am crescut în meseria asta, după ce m-am maturizat ca și ființă umană.

Până nu de mult, era doar un JOB si mă luptam cu stresul și cu adversitățile, și mă bucuram din când în când de proiecte, însă de curând, am învățat să construiesc pe lucrurile pozitive, să nu dau importanță lucrurilor care nu ies așa cum mi-aș dori și, astfel, meseria mea a devenit pasiune.”

https://www.instagram.com/p/CFZYhCzJOaO/

 

Care a fost proiectul tău de suflet de la “Visuri la Cheie”?

„Casa pe care am făcut-o acum 5 ani, cred, la Marcus, pentru măicuța care creștea cele 12 fete orfane. A fost o anume serenitate și putere imprimată în acel proiect, încât cu greu îl pot uita. Ori de câte ori îmi amintesc, mă conectez cu esența a ceea ce cred eu că este umanitatea.”

Care este proiectul cel mai îndrăgit de tine pe care l-ai realizat pentru casa ta?

„Nu știu dacă cel mai îndrăgit, dar cel mai recent proiect este zona din casă care cuprinde scara, pe care am regândit-o în totalitate. Am îmbrăcat-o în microciment și am creat un trafor special care ține loc de balustradă. Îmi place mult combinația dintre beton și lemn, îmi place să mă joc cu elemente grafice.”

Despre diete şi îngrijire personală…

Cum te menţii atât de bine? Ţii vreo dietă şi ai putea să ne-o împărtăşeşti şi nouă?

„Hm…sunt multe lucruri pe care le fac și care sunt practic felul în care eu trăiesc. Nu le fac în principiu pentru a mă menține fizic, ci mai degrabă pentru o igienă interioară, mentală și sufletească. Am studiat destul de mult pe zona de wellbeing și nutriție și am integrat în viața mea acele aspecte care cred că funcționează la mine. De exemplu: încerc să mănânc cât de puține dulciuri pot, evit orice mâncăruri procesate sau mâncăruri al căror conținut nu îmi este clar, ocolesc cerealele cu gluten, mănânc rar brânzeturi.

Peștele și carnea le aleg în funcție de origine, nu mănânc pești mari și nici fructe de mare decât foarte rar. Din când în când fac intermitent fasting sau merg la câte un retreat de detox. Nu fac însă nimic ce ar presupune o luptă cu mine însămi. Beau vin, aș putea spune chiar aproape zilnic câte un pahar. Iau constant suplimente pe baza de plante, pe baza unor recomandări medicale.

În rest, nu fac niciodată sport intensiv, fac sesiuni de aerial yoga, ashtanga yoga, stretching și exerciții pentru deschiderea spatelui. În vacanțe, iarna ski, iar vara kiteboarding. Merg cât pot de mult pe jos și cu bicicleta.”

https://www.instagram.com/p/B-8sI3aJw8a/

 

De cât timp te-ai apucat de yoga şi cum ţi-a schimbat viaţa?

„De 14 ani. Mi-a schimbat viața nu neapărat yoga, ci oamenii pe care i-am cunoscut la yoga, în special Irene Zaarour, profesoara mea de ashtanga. Acum practic și hatha yoga (un stil mai static), cât și ashtanga (yoga mai dinamică, în care toate posturile curg înlănțuite într-un flow).

Am fost la câteva retreaturi de yoga în India și Thailanda și, practic, integrez din toate aceste experiențe ce cred că mi se potriveste. Odată cu yoga, de vreo 10 ani, am început și o practică de meditație destul de constantă. Nu petrec mult timp, dar încerc să o fac constant și schimb tehnica în funcție de starea în care mă aflu: de la meditația tradițională vipassana, până la meditații active (ce implică dans, mișcare).”

Ai vreo intervenţie estetică sau ţi-ai dori să apelezi la una în viitor?

„Hm… am încercat mai de mult botox și mă bucur că nu a durat mult efectul. Nu mă regăseam. Mi se părea că mă ține într-o stare ciudată în care nu mă pot încrunta, nu pot avea expresii. În rest, mă limitez la proceduri non invazive din când în când, cum ar fi tratamentele cosmetice,  mezoterapie sau dermapen. 

Momentan, sunt foarte fericită cu mine, nu mi-aș face nicio intervenție și nu aș încerca nimic invaziv. Am văzut că atunci când petrec timp la mare, la munte, în vacanță, fac sport și dorm bine, mă simt extraordinar și nu cred că vreo intervenție estetică ar putea depăși asta. Din punctul meu de vedere, energia și vitalitatea interioară te fac să strălucești, să ai carismă și să fii o prezență dezirabilă.”

Stilul vestimentar al Alinei Vîlcu

Ne place stilul tău vestimentar şi ne-am dori să ştim care sunt brand-urile tale preferate în materie de fashion din ţară şi din afară.

„Ei bine, nu am brand-uri preferate. Nu cred în brand-uri, cumpăr în funcție de ce mă inspiră la produsul respectiv. Am haine și accesorii de la Chanel, H&M, COS, Prada, Zara, tot felul de creatori locali descoperiți prin țările unde mai călătoresc. Majoritatea hainelor mele sunt modificate de mine: fie că le scurtez, le lungesc, la tai mânecile sau le suprapun cu altele. Din România, îmi place foarte mult V:PM Atelier.”

https://www.instagram.com/p/B_sKwPZpopj/

 

Povesteşte-ne, un pic, despre cursurile pe care le predai alături de Omid.

„Cu mare bucurie o fac, deoarece, iată, am ajuns la ediția a şasea și lucrul cu care ne mândrim cel mai mult este comunitatea creată în jurul design-ului. Și, de asemenea, schimbarea pe care această experiență o aduce în rândul oamenilor.

Astfel, obiectivul nostru declarat este chiar acela de a „desecretiza” meseria de designer și a face procesul de amenajare interioară accesibil unui număr cât mai mare de oameni. Este manifestul cu care am plecat la drum acum aproape 2 ani, deoarece credeam că design-ul de interior nu este o categorie ce aparține strict specialiștilor, adică cei care au terminat o facultate de profil.

Noi sperăm că nu vom împărtăși doar câteva secrete, ci toate secreteleJ. La fiecare curs plecăm cu dorința de le da studenților tot ce noi am acumulat în ani de practică și singura barieră pare a fi timpul, care de multe ori nu ne permite să povestim câte am avea de povestit.

Sunt 12 module săptămânale, fiecare având 4-5 ore. Am structurat bucăți de teorie și practică în aceste ore, care se completează cu practica temelor pentru acasă. Suntem adepții practicii ghidate. Numai așa informația ajunge să fie integrată în sistemul nostru de gândire. Trecem prin toate etapele realizării unui proiect: cunoașterea clientului, releveul, șantierul, compartimentarea, mobilarea, funcționalitatea fiecărui spațiu, lumina, culoarea, decorațiuni, plante, artă, buget și totul se termină cu un proiect închegat. Este foarte important ca, pe lângă orele petrecute cu noi la curs, fiecare să aloce timp temelor.”

Dacă în continuare vrei să vezi proiectele frumoase pe care le creează Alina Vîlcu, o poţi urmări AICI şi în fiecare miercuri, de la 20:30, pe PRO TV, la emisiunea “Visuri la Cheie”.

https://www.instagram.com/p/CEZnrVTpcPp/

 

Text: Bettina Cristea

Photo: PR