Stim cu totii: ciocolata este cel mai delicios desert, atat pentru copii, cat si pentru adulti. Cu toate acestea, foarte multi o evita de dragul siluetei. Iata ca a venit momentul sa abordam consumul de ciocolata si din perspectiva beneficiilor pe care le aduce organismului si sa ne schimbam putin perceptia asupra acestui aliment.
Contrar unei opinii generalizate, ciocolata nu face rau organismului, ci dimpotriva, are numeroase beneficii pentru sanatatea noastra.
Iata 5 motive puternice care sustin consumul de ciocolata!
-
Ciocolata protejeaza inima
Consumata cu moderatie in fiecare zi, ciocolata imbunatateste sanatatea inimii. Datorita proprietatilor antioxidante, ciocolata contribuie la dilatarea arterelor, poate reduce tensiunea arteriala, imbunatateste fluxul de sange si stimuleaza productia de colesterol bun HDL.
-
Ciocolata – cel mai mare efect antioxidant
Cacao s-a dovedit a avea cel mai puternic efect antioxidant, fiind de cinci ori mai puternic decat ceaiul negru sau decat sucul de fructe. Ciocolata, datorita continutului sau bogat de cacao, are in componenta sa un numar mare de substante antioxidante, care ii permit organismului nostru sa functioneze normal, protejandu-l impotriva afectiunilor cauzate de radicalii liberi.
-
Stimuleaza activitatea cerebrala
Un al beneficiu al consumului de ciocolata este acela ca avantajeaza sistemul nervos, fiind un remediu eficient contra starilor de irascibilitate, depresie, astenie sau insomnii. Datorita continutului ridicat de magneziu, ciocolata favorizeaza concentrarea mentala, ajuta la relaxarea functiilor cerebrale si mentine o stare mentala pozitiva.
-
Ciocolata te ajuta sa slabesti
Desi ciocolata in sine contine destul de multe calorii, exista si un tip de ciocolata, cunoscuta sub numele de ciocolata neagra sau amaruie, care datorita continutului mare de cacao, in proportie de 80%, ajuta metabolismul sa fie mai activ si sa arda cat mai multe calorii. Acest lucru este valabil doar in cazul in care exista un consum frecvent, dar moderat de ciocolata, imbinat cu sportul.
-
Protejeaza pielea
Fiind o sursa bogata de antioxidanti si vitaminele A, E si C, ciocolata este inamicul principal al radicalilor liberi, cei care sunt responsabili pentru imbatranirea prematura a tesuturilor. Ciocolata, prin compusii sai, are efecte protective asupra razelor UV, este un eficient antiinflamator si reduce riscul aparitiei cancerului de piele.
Ciocolata este alimentul-minune pentru pielea sensibila si iritata, catifeleaza si ofera elasticitate pielii, numeroasele tratamente de infrumusetare cu ciocolata existente in saloanele de profil, venind in completarea beneficiilor existente. Protejarea sistemului osos, reducerera riscului de aparitie a diabetului, imbunatatirea vederii sau capacitatea de diminuare a durerii sunt alte beneficii miraculoase ale consumului moderat de ciocolata.
Ciocolata se impune astfel ca un aliment echilibrat si sanatos care contribuie foarte mult la bunastarea si calitatea vietii fiecaruia dintre noi.
Text: Alexandra Lupu