In urma unui studiu realizat in Washington s-a constatat ca dietele combinate cu produse sarace in colesterol precum soia, nuci ajuta la scaderea semnificativa a colesterolului din sange, mai mult decat cele care se bazeaza pe o dieta saraca in grasimi saturate. David JA Jenkins, MD la Spitalul St Michael’s si Universitatea din Toronto si colegii sai au efectuat un studiu multicentric pentru a compara cele doua diete timp de 6 luni. Studiul a inclus 351 de participanti cu hiperlipidemie din 4 centre universitare din Canada (Quebec, Toronto, Winnipeg si Vancouver) si a fost efectuat intre iunie 2007 si februarie 2009. Participantii au primit sfaturi cu privire la regimul alimentar timp de 6 luni. Cercetatorii au descoperit ca nivelul colesterolului a fost mai scazut cu 13% in grupul celor care au consumat alimente pe baza de soia, nuci sau steroli vegetali, in timp ce grupul cu o dieta saraca in grasimi a prezentat o scadere de doar 3%. Reducerea cantitatii de grasimi animale si a colesterolului din dieta este un pas important si o etapa necesara in incercarea de a reduce nivelul colesterolului din sange. In plus, alimentele pe baza de soia ofera protectie impotriva dezvoltarii bolilor cardiovasculare si a mortalitatii asociate, iar boabele de soia au calitatea de a ne proteja impotriva dezvoltarii cancerului de prostata si a celui mamar. Mai mult decat atat, soia scade colesterolul rau (continut in lipoproteinele LDL, cel raspunzator de impiedicarea circulatiei sangelui in vene si artere) si il creste pe cel bun (colesterol continut de HDL, care este in limitele normale, necesare organismului) si protejeaza vasele de sange, facandu-le mai flexibile.
Text: Andreea Popescu