O fraza mult circulata in ultimul timp spune ca “suntem ceea ce mancam”. Desigur, este o figura de stil, dar ea prezinta plastic relatia stransa dintre om si aliment, ca si influentele reciproce majore.
Sa trecem in revista cateva alimente care ne pot fi de folos atunci cand avem diverse probleme de sanatate:
Cirese pentru un ten luminos
Aspectul pielii si al tenului in mod particular este crucial influentat de alimentatie.
Consumul de legume si fructe proaspete (salata, rosii, cirese, piersici, caise), de cereale integrale (paine neagra, orez nerafinat), de fructe oleaginoase (migdale, nuci, masline) ca si de alte produse bogate in acizi grasi esentiali (uleiuri vegetale, margarine de calitate, carne de peste oceanic) sunt foarte importante pentru un ten stralucitor. In egala masura, evitarea conservelor, a mezelurilor maturate si a fumului de tigara joaca un rol central in ceea ce priveste aspectul tegumentelor fetei. Afirmatiile anterioare sunt importante si pentru persoanele cu probleme de acnee, acestea putand apela, in plus, la binefacerile drojdiei de bere (cate o “nuca” de drojdie la 3-4 zile) si ale produselor stupului (o lingura de miere zilnic, ca atare sau adaugata in ceai sau limonada rece).
Combate virozele respiratorii cu spanac
Pentru ca este primavara si vremea este inca schimbatoare, frecventa asa-ziselor raceli continua sa fie mare. Pentru a le ocoli sau pentru a trece prin ele mai usor, este recomandat sa consumam citrice, kiwi, fructe de padure congelate si oricare din legumele autohtone care au aparut odata cu incalzirea vremii (spanac, urzici, loboda, stevie, ceapa si usturoi verde). In mod particular, ceapa si usturoiul, care au veleitati antiseptice, ne pot fi de mare ajutor.
Cerealele integrale faciliteaza tranzitul intestinal
In ceea ce priveste tranzitul lent, lactatele acide (iaurt, sana, kefir), fructele uscate (prune, smochine) si cerealele integrale (bogate in tarate) sunt foarte utile. In cazul in care tranzitul este accelerat, fie din cauza unei infectii virale sau microbiene, fie a unei situatii stresante, putem gasi ajutor la fructele si legumele bogate in pectine (mere, gutui, morcovi), pe care trebuie sa le consumam fierte, sub forma de compoturi sau supe.
Ce impact au alimentele asupra sanatatii?
Alaturi de medicamente, alimentele pot fi aliatii nostri atunci cand sanatatea lasa de dorit. Pentru a fi sanatosi trebuie, printre altele, sa mancam sanatos. Daca avem o problema de sanatate, putem fi ajutati in mare masura de consumul unei anumite grupe de alimente. Ar fi incorect sa pretindem ca boli majore pot fi vindecate printr-un fel de mancare, dar expresia “aliment-medicament” este de multe ori folosita si are o mare doza de adevar.
Specialist igiena alimentatiei igiena alimentatiei si nutritie