Alimentele bogate în resveratrol, beneficii pentru sănătate

Resveratrolul devine tot mai cunoscut datorită cercetărilor multiple efectuate pe acesta. Studiile demonstrează că resveratrolul are proprietăți antiinflamatoare, antiîmbătrânire și ajută la prevenirea mai multor afecțiuni. Ce este acesta mai exact?

Resveratrolul este un compus ce se regăsește în fructele de culoare închisă, precum: strugurii, prunele, afinele, coacăzele, murele sau zmeura. Totodată, fisticul, arahidele sau ciocolata neagră pot fi surse importante de resveratrol. Însă, cea mai bogată sursă rămân strugurii negri.

La începutul anilor ‘80, în Franța, resveratrolul a devenit subiect principal într-un studiu realizat de către un profesor și om de știință, Serge Renaud, la Universitatea din Bordeaux. Premisa studiului cunoscut sub denumirea de “Paradoxul francez” a fost că francezii, în ciuda alimentației lor bogate în grăsimi, aveau o rată scăzută de deces cauzat de afecțiuni cardiovasculare.

În cazul altor nații, însă, rata de deces provocat de bolile cardiovasculare era cu mult mai mare, deși aveau aceeași alimentație bogată în grăsimi și colesterol. Astfel, s-a descoperit că un consum crescut de vin de Bordeaux ajută la scăderea numărului de cazuri de boli cardiovasculare.



Ce este și la ce ajută resveratrolul

Resveratrolul este un polifenol, o substanță produsă de plante care are rol antioxidant. Potrivit specialiștilor de la Harvard Health Publishing, unele plante produc resveratrol ca o modalitate de a se proteja împotriva infecțiilor fungice, radiațiilor ultraviolete, rănilor și a stresului. Drept urmare, acesta îndeplinește funcțiile enumerate și în cazul oamenilor.

Specialiștii sunt de părere că resveratrolul este eficient pentru controlul inflamației din întregul corp, inclusiv a creierului, de aceea este benefic în tratamentele de demență, scleroză și Alzheimer. Pentru pacienții cu diabet de tip 2, acesta îmbunătățește nivelul seric de lipide și de glucoză din sânge.

Printre alimentele bogate în resveratrol se numără:

  • strugurii, în special cei negri și roșii, acesta fiind și motivul pentru care se recomandă consumul ocazional de câte un pahar de vin roșu;
  • fructele de pădure (mure, afine, zmeură, coacăze etc.), o altă sursă importantă de antioxidanți;
  • prunele sunt bogate în vitamine, minerale și antioxidanți;
  • arahidele (fistic, alune, caju etc.) conțin atât resveratrol, cât și proteine, fibre și minerale;
  • ciocolata neagră cu un continut crescut de cacao;
  • rădăcina de Polygonum cuspidatum (trestie japoneză) conține cea mai mare cantitate de resveratrol.

Resveratrolul nu prezintă contraindicații. Dozele mici și medii sunt considerate sigure, chiar și atunci când sunt luate pe perioade lungi, însă cele mai mari de 3.000 de miligrame pe zi, pot fi administrate aproximativ șase luni, pentru că există cazuri rare când pacienții au raportat tulburări ale stomacului, din cauza acestuia.

Alege CardioSuport, pentru aportul zilnic de resveratrol

CardioSuport de la Naturalis este un excelent tonic cardiac. Suplimentul alimentar reunește într-o singură formulă nutrienți esențiali și substanțe naturale cu efecte benefice asupra sistemului cardiovascular.

Resveratrolul din compoziție este o substanță antioxidantă din clasa polifenolilor, care acționează preventiv asupra îmbătrânirii celulare. Această substanță protejează endoteliul vascular de acțiunea nocivă a colesterolului și a trigliceridelor serice, limitează activitatea factorilor pro-inflamatori din sânge și modifică metabolismul celulelor țesutului gras.

EPA și DHA din compoziție contribuie la funcționarea normală a inimii. Efectul benefic se obține în condițiile unui consum zilnic de 250 mg de EPA și DHA. Produsul se poate achiziționa din farmaciile Catena.

Bettina Cristea

foto: Shutterstock