Depresia este o tulburare la nivel afectiv manifestata printr-o tristete covarsitoare, anxietate, pesimism si o stare melancolica exagerata. Cauzele care duc la instalarea depresiei sunt multiple si vin din arii foarte diferite. Decesul unei persoane dragi, o pierdere materiala substantiala sau o problema medicala grava sunt factori care pot impinge o persoana in stari depresive. Pe de alta parte, tulburarile hormonale, menopauza, stresul, oboseala, consumul excesiv de alcool sau droguri, durerile fizice cronice pot constitui cauze declansatoare ale depresiei. Studiile au aratat ca depresia are si o latura genetica, insa si alimentatia dezechilibrata poate provoca aparitia sa. In fazele incipiente, atunci cand starea nu este foarte pronuntata si nu afecteaza stilul personal de viata, depresia poate fi combatuta cu ajutorul alimentatiei.
Peste si fructe de mare
Membrana celulelor nervoase contine, in mare parte, acizi grasi, motiv pentru care o alimentatie bazata pe Omega-3 va intretine sanatatea neuronilor si, implicit, a sistemului nervos. Tineti cont ca organismul uman este incapabil sa produca Omega-3, iar noi trebuie sa asiguram aportul necesar din hrana. Consumati zilnic fructe de mare si peste, in special somon, deoarece acesta contine si seleniu, un mineral eficient in combaterea starilor depresive si anxioase.
Legume contra depresiei
Studiile au aratat ca persoanele care se confrunta cu stari depresive au o lipsa accentuata de vitamine si minerale in organism, in special de vitamina E si B3, si o carenta de carbohidrati. Astfel, incercati pe cat posibil sa introduceti in meniu broccoli, spanac, conopida, fasole, linte, naut, dar si orez sau cartofi. Pe de alta parte, dovleacul contine triptofan, un aminoacid care contribuie la cresterea nivelului de serotonina, iar varza contine acid folic, extrem de eficient in combaterea depresiei. De asemenea, rosiile sunt legume care nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia persoanelor depresive deoarece contin uridina, un neurotransmitator care contribuie la formarea normala a sinapselor nervoase si a membranei celulare.
Fructe si zambete
Pe lunga lista a fructelor se afla si cateva care contin, pe langa vitamine, si acid folic si triptofan, ingrediente esentiale in redarea starii de bine. In top, locul 1 il ocupa bananele si avocado, urmate indeaproape de kiwi, visine, mango si portocale. O banana pe zi este o solutie naturala si sanatoasa impotriva depresiei, deoarece contine un procent foarte mare de vitamine din complexul B, care inhiba tulburarile nervoase.
Seminte si cereale integrale
Cerealele integrale, pe langa aportul de fibre pe care il asigura organismului, contin si vitamina B1 cu rol fundamental in buna functionare a sistemului nervos. De asemenea, alunele, nucile, hrisca si semintele de in sunt recomandate in dieta persoanelor depresive.
Produsele de origine animala
Deficitul de vitamina D este una din cauzele care duc la instalarea depresiei, astfel ca, in sezonul rece, cand soarele, responsabil de sintetizarea acesteia, sta ascuns, alimentatia trebuie sa ne devina aliat. Consumati ficat, galbenus de ou, carne rosie si branzeturi. Sfatul nostru este sa incepeti fiecare zi cu un ou fiert la micul dejun.
Ciocolata neagra continua sa ramana un remediu eficient impotriva depresiei datorita capacitatii sale de a stimula secretia serotoninei, hormonul fericirii.
Text: Madalina Manole