Cand vine vorba de nutritie, trebuie mentionat faptul ca exista tot felul de alimente: unele bune, care iti sunt aliati impotriva kilogramele in plus, si altele care stimuleaza functia cognitiva si ajuta la imbunatatirea memoriei. Pe de alta parte, exista si alimente mai putin bune care au un efect devastator asupra bunei functionari a creierului si pe care nutritionistii ne sfatuiesc sa le consumam moderat, pentru a limita impactul negativ al acestora. Acestea fiind spuse, afla care este top 8 alimente care ucid inteligenta, incet dar sigur!
Pentru o memorie de elefant, evita produsele zaharoase
Zaharul si produsele zaharoase sunt rele, nu numai pentru talia ta, ci si pentru creier. Consumul de zahar pe termen lung poate crea o multitudine de probleme neurologice si poate, de asemenea, interfera cu memoria, cu capacitatea de a invata. Tocmai de aceea este recomandata evitarea produselor cu continut ridicat de zahar, sirop si produse care sunt bogate in fructoza de porumb.
Alcoolul – pericol pentru memorie
Se cunoaste faptul ca alcoolul afecteaza ficatul, daca este consumat pe termen lung, dar si ca duce la asa-numita “ceata a creierului“. Sintagma “ceata a creierului” se refera la un sentiment de confuzie mentala, ce actioneaza ca un nor care afecteaza capacitatea de a gandi clar. Ai observat vreodata ca, dupa ce ai consumat alcool, nu ti-ai mai putut aminti nume comune sau ai intampinat probleme in a-ti aminti anumite evenimente? Acest lucru ar putea fi influentat de consumul ridicat de alcool, care are un impact devastator asupra functiilor creierului. Din fericire, aceste simptome sunt reversibile cu conditia limitarii sau stoparii consumului de alcool.
Junk-food
Un studiu recent, realizat la Universitatea din Montreal, a aratat ca mancarea de tip fast-food poate modifica substantele chimice din creier, ceea ce duce la simptome asociate cu depresia si anxietatea. Aceste alimente influenteaza productia de dopamina, o substanta chimica importanta care promoveaza fericirea si un sentiment general de bunastare. Mai mult decat atat, dopamina sprijina functia cognitiva, capacitatea de invatare, vigilenta, motivatia si memoria. Acesta este motivul pentru care este important sa se evite toate alimentele care contin grasimi excesive.
Alimentele prajite
Aproape toate alimentele procesate contin substante chimice, coloranti, aditivi, arome artificiale, conservanti etc. Acestea pot afecta comportamentul si functionarea cognitiva din cauza substantelor chimice care pot provoaca hiperactivitate, atat la copii cat si la adulti. Alimentele prajite sau prelucrate distrug, in timp, celulele nervoase situate in creier. In plus, unele uleiuri in care sunt gatite sunt mai periculoase decat altele – uleiul de floarea-soarelui este considerat a fi printre cele mai toxice.
Alimentele procesate sau prefierte
La fel ca prajelile, alimentele procesate sau prefierte au un impact dezastruos asupra sistemului nervos central si cresc riscul dezvoltarii afectiunilor degenerative ale creierului (cum ar fi boala Alzheimer).
Alimentele foarte sarate
Toata lumea stie ca alimentele sarate afecteaza tensiunea arteriala si dauneaza inimii. Dupa cum sugereaza si cercetarile in domeniu, alimentele care contin cantitati mari de sare pot afecta functia cognitiva si capacitatea de a gandi. Se prevede astfel ca alimentele sarate afecteaza inteligenta! Mai mult decat atat, in urma unui studiu recent s-a constatat faptul ca alimentele sarate si nicotina pot avea aceleasi efecte ca drogurile, deoarece dau nastere acelorasi simptome ca si sevrajul dur, crescand pofta pentru alimente sarate.
Cerealele, cu exceptia celor 100% naturale
Cerealele au un impact puternic asupra functionarii creierului si starii generale de sanatate, cu exceptia cerealelor 100% integrale, care sunt foarte bogate in fibre si sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a preveni imbatranirea arteriala. Daca obisnuiesti sa consumi cereale, esti predispusa la pierderi de memorie si la fenpmenul numit “ceata a creierului”.
Proteinele ??prelucrate pot afecta memoria
Proteinele sunt piatra de temelie a muschilor si sunt foarte importante pentru buna functionare a corpului. Carnea este cea mai bogata sursa de proteine ??de inalta calitate, dar este recomandat sa se evite consumul excesiv de proteine ??prelucrate, cum ar fi hotdogul, salamul, carnatii etc. Spre deosebire de proteinele ??naturale care ajuta organismul, proteinele ??prelucrate fac exact opusul. Opteaza pentru peste natural, in special ton si somon, produse lactate, nuci si seminte, deoarece acestea sunt surse naturale de proteine ??de foarte buna calitate.
Text: Andreea Popescu