Psoriazisul este o boala dermatologica cronica determinata de o crestere exagerata a celulelor pielii, lucru care duce la aparitia unor pete rosii de dimensiuni diferite, insotite de mancarimi si descuamari in diverse zone, printre care pe genunchi, coate, pielea capului etc.
Desi cercetatorii nu au confirmat in mod sigur legatura dintre psoriazis si anumite alimente, anumiti oameni sunt convinsi ca dieta pe care o urmeaza afecteaza modul in care pielea arata, precum si simptomele. Oricum, persoanele care se confrunta cu aceasta afectiune pot experimenta mai multe tipuri de diete pana gasesc formula corecta si potrivita, pentru ca oricum nu ii va costa nimic. Descopera mai jos cateva dintre alimentele si bauturile despre care oamenii spun adesea ca le provoaca adevarate “crize”.
Alimente si bauturi nerecomandate in dieta persoanelor cu psoriazis
Alcoolul. Este foarte important sa nu se consume alcool, pentru ca alcoolul deschide practic vasele de sange de la nivelul pielii. Cand vasele de sange sunt dilatate, celulele albe, inclusiv celulele “T” responsabile de aparitia psoriazisului, se pot strecura in straturile exterioare ale pielii mult mai usor, asa ca nu este nevoie sa mai inviti si alte celule “T”. Simptomele psoriazisului se pot inrautati chiar daca aportul de alcool este unul moderat.
Mancarea de tip fast-food. Psoriazisul este o boala inflamatorie, iar mancarea de tip fast-food este bogata in grasimi saturate si rafinate care pot duce la aparitia inflamatiei. Un alt motiv pentru care mancarea junk-food nu trebuie consumata este acela ca este bogata in calorii cu o valoare nutritionala mica, iar oamenii cu psoriazis au de obicei probleme cu greutatea, prezentand un risc marit de boli cardiovasculare, obezitatea reprezentand, de asemenea, un risc. Evita si carnea rosie deoarece contine grasimi polinesaturate care inrautatesc simptomele psoriazisului si pot fi transformate in compusi inflamatori.
Lactatele. Precum carnea rosie, lactatele contin un inflamator natural, si anume acidul arahidonic, astfel laptele de vaca poate fi unul dintre cei mai mari vinovati, continand chiar si cazeina (substanta proteica), legata de inflamatie. Exclude din dieta si galbenusurile de ou, care contin, de asemenea, acid arahidonic.
Anumite legume. Ardeii, cartofii albi, rosiile sau vinetele ar putea duce la inrautatirea simptomelor deoarece contin solanina, un compus chimic care s-a demonstrat ca declanseaza durerea in ceea ce priveste anumite afectiuni. Anumiti pacienti spun ca, daca nu consuma aceste alimente, simptomele psoriazisului sunt reduse.
Citricele. Uneori, o reactie alergica face ca psoriazisul sa explodeze pur si simplu. Citricele precum grepfrutul, portocalele, lamaile pot reprezenta un alergen comun. Daca suferiti de psoriazis, puteti renunta la a le mai consuma o vreme, pentru a putea observa o posibila imbunatatire. Si vorbim aici de toate derivatele citricelor, precum limonada, fresh-ul etc.
Glutenul. Glutenul este o proteina intalnita in unele cereale precum secara, grau sau orz. Cercetatorii din Portugalia au descoperit ca unele persoane cu psoriazis sunt sensibile la gluten, dupa ce au realizat studii care au demonstrat ca o dieta fara gluten amelioreaza simptomele afectiunii. Desi dieta fara gluten este una greu de tinut, nimic nu este imposibil, mai ales daca face bine.
Condimentele. Condimentele sunt, se pare, inamicii psoriazisului. Cele care pot cauza cele mai multe probleme sunt cuisoarele, scortisoara, curry-ul, boiaua de ardei, sosul Tabasco si ketchupul, deoarece contin substante care pot cauza inflamatie.
Text: Ruxandra Raica