Balonarea este un simptom care implica acumularea de gaze excesive in intestine ce provoaca umflarea abdomenului si creeaza un disconfort ce poate afecta activitatile zilnice. Pentru evitarea balonarii, cel mai important aspect este stilul de viata, in principal alimentatia. Persoanele cele mai predispuse balonarii sunt cele care prezinta probleme de tranzit intestinal ca, de exemplu, diaree sau constipatie, gastrita, persoanele cu intoleranta alimentara la lactate sau fructoza, sau cele care sufera de diskinezie biliara. Iata, in continuare, care sunt alimentele care provoaca balonare si care ar trebui consumate cu moderatie!
Iata 8 sfaturi care te feresc de balonare
Legume crucifere
Cu siguranta, prima pe lista alimentelor care baloneaza si provoaca flatulenta excesiva este fasolea. Aceasta, alaturi de alte crucifere ca, de exemplu, varza, broccoli si conopida, contin un compus pe care stomacul nu este capabil sa-l descompuna, fiind fermentat in intestine de o anumita bacterie, provacand astfel flatulenta si, implicit, balonarea.
Lactate
Persoanele cu intoleranta la lactoza se vor confrunta cu balonarea de fiecare data cand consuma un produs lactat, indiferent ca este vorba de lapte, iaurt sau branza. Explicatia vine din faptul ca lactoza, fiind imposibil de digerat, trece direct in colon unde genereaza gaze ca urmare a faptului ca bacteriile existente incearca sa o descompuna.
Meniu la plaja: ce trebuie sa mananci cand te expui razelor solare
Grasimi
Grasimile, prajelile, mancarea de tip fast-food si de patiserie nu sunt recomandate niciunei persoane care doreste sa-si mentina sanatatea, cu atat mai putin persoanelor cu un tranzit intestinal lent. Si asta din cauza faptului ca sunt digerate mai incet, petrec mai mult timp in stomac si astfel cauzeaza gaze si balonare.
Fructe
Persoanele care prezinta o sensibilitate digestiva atunci cand consuma fructe este posibil sa aiba intoleranta la fructoza. In acest caz este recomandat sa se aleaga fructe mai putin acide si cu concentratie scazuta de zahar si acestea sa fie consumate, fie inainte de masa cu minim 30 de minute, fie dupa masa, la cel putin doua ore distanta.
Deficiente nutritionale care te imping in nutritie
Sare
S-a dovedit ca sarea, pe langa faptul ca duce la cresterea tensiunii arteriale si retine apa in organism, provocand o senzatie neplacuta de greutate si umflare, este responsabila si de inflamarea tesuturilor si balonare.
Iata 6 probleme de sanatate fara simptome imediate
Atentie!
Consumul excesiv de carbohidrati, de bauturi carbogazoase sau acide si de bauturi alcoolice provoaca, de asemenea, balonare. Orice iritare a mucoasei stomacale provocata de alimentatie sau de anumite medicamente, poate fi insotita si de senzatia de balonare. Balonarea poate fi evitata prin practicarea sportului, consumul a minim doi litri de apa zilnic si mentinerea unui program regulat al orelor de masa.
Text: Madalina Manole